Космическият апарат Касини (Cassini) е един от най-успешните проекти на NASA, който се разработва съвместно с учени от Европейската космическа агенция с целта да изследва Сатурн и мрежата от спътници на газовия гигант. Уникалното съоръжение орбитира около планетата вече 13 години, наблюдавайки отблизо Титан (най-голямата луна на Сатурн). Досега Касини (Cassini) е изпратила огромно количество снимки на планетата и нейните луни, но само след няколко месеца ще се самоунищожи в нейната атмосфера. Днес Google искат да привлекат вниманието ни към това запомнящо се явление с новата драскулка на началната си страница. Тя е създадена да отбележи навлизането на Касини (Cassini) в опасната зона между планетата и най-вътрешния ѝ пръстен

 

Сондата ще се приближи толкова близо, че ще бъде погълната от атмосферата на Сатурн.Учените от NASA се надяват докато това се случи да видим една от най-големите планети в галактиката ни и нейната мрежа от спътници по начин, който не сме си представяли досега. От агенцията потвърдиха, че в събота (29 април) космическата сонда ще навлезе в тясното пространство между Сатурн и най-вътрешния пръстен на планетата, където никога досега не е достигала машина създадена от човек. Плановете са Касини (Cassini) да извърши последни 22 обиколки преди космическия апарат да бъде погълнат от атмосферата на Сатурн. Очаква се това да се случи около 15 септември.

Ето как Google си представя сблъсъка на Касини (Cassini) със Сатурн

 

Предизвестеният край на Касини (Cassini) е тъжно събитие, но ще разкрие непознати досега детайли за една от най-мистериозните планети в Слънчевата система. Сатурн и мрежата от луни се оказват много по-разнообразен свят за учените, отколкото си представяха преди десетилетия. Внушителната буря в Северния полюс на планетата, възможността за наличието на микроорганизми на Енцелад, странните нишки от лед, пръстените и космическите отломки са сериозен източник на интерес за специалистите от NASA. 

 

Подземните океани и наличието на водород на повърхността на Енцелад, които Касини (Cassini) откри превръщат тази луна в най-подходящия кандидат за съществуването на извънземна форма на живот в Слънчевата система. Това предполага наличието на хидротермална активност в дъното на океана, което означава енергия и топлина, необходима за развитието на микроорганизми. Последната мисия на Касини (Cassini) ще ни разкрие повече детайли за този аспект от най-интересната луна на Сатурн.

 

Вижте защо извънземните форми на живот няма да са такива, каквито си ги представяме