Eпидемията с коронавирус продължава да диктува ежедневието на десетки милиони хора по цял свят. Анализатори дори изчислиха, че приблизително 20% от населението на планетата е засегнато от COVID-19. С оглед агресивното разпространение на заплахата е много вероятно броя на поставените в изолация лица да продължи да се увеличава. Всеки ден чуваме всевъзможни полезни съвети, които могат да ни помогнат в превенцията срещу коронавируса и респективно да ни предпазят. Вече е известно, че COVID-19 е изключително издръжлив и може да остане в продължение на часове на различни повърхности.

 

Драстичните мерки за дезинфекция и постоянно миене на ръцете, които властите препоръчват са провокирани именно от този факт. Някои лекари предупредиха, че вируса е в състояние да издържи извън човешкото тяло много по-дълго, отколкото се предполагаше. Това е неприятна новина, тъй като означава, че COVID-19 остава повече часове върху масите, таблите, дръжките на вратите и други подобни повърхности, с които сме заобиколени. Анализите по тази тема продължават с пълна сила дори и след регистрирането на над 400 хил. официални случая на хора, които вече са инфектирани от коронавирус по цял свят.

 

 

Голяма популярност в навечерието на световната епидемия придоби круизния кораб "Diamond Princess", където в продължение на дни беше затворена огромна група хора. Съмненията на властите се оказаха основателни и на борда бяха установени повече от 700 пациенти, които са заразени с коронавирус. Специалисти от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) откриха наличието на следи от вируса в стаите на заразени пътници на круизния кораб цели 17 дни след като са си тръгнали. Това доказва, че COVID-19 може да оцелее извън човешкия организъм доста дълго време, съобщава Mirror.Co.Uk.

 

Конкретните данни разкриват, че останките от вируса са намерени в различни каюти и кабини на екипажа на разнообразни повърхности. Много от помещенията не са били почиствани и дезинфекцирани ефективно именно с идеята да се провери издръжливостта на COVID-19. Досегашните изследвания показват, че вируса може да остане върху пластмасови повърхности и неръждаема стомана за период от 72 часа. Със сигурност докато продължава борбата срещу епидемията ще разбираме още повече детайли за структурата на коронавируса.

 

Още от Digital: Как технологиите ще помогнат на човечеството в битката с коронавируса