Google продължават традицията да си припомня за постиженията на известни личности от миналото, които са оставили траен отпечатък върху ежедневието ни. Днешното лого в началната страница почита италианския учен Лаура Мария Катарина Баси. Тя е е родена в Болоня,  а на днешния ден през 1732г. Лаура Баси успешно защитава 49 дисертации, за да стане една от първите жени в Европа, получила докторска степен.

Нейната страст към науката започва още на 13 години, когато семейният лекар - Гаетано Такони на Лаура и професор по медицина и философия в Университета в Болоня, се е заел с нейното образование.

 

 Лаура Баси

 

През 1732г. тя е в центъра на поредица от публични събития, организирани от от бъдещия папа - кардинал Просперо Ламбертини. На 20 март Баси е приета в Академията на науките в Болоня като почетен член, а тя е първата жена постъпипа там.   Две години по-късно тя се заема и с преподавателска дейност по философия. През 1738 г. тя се омъжва за свой колега - академик Джузепе Варети. Двамата имат щастлив брак, по време на който, на бял свят се появяват осемте деца на семейството.

В продължение на 28 години тя е една от ключовите фигури, чиито усилия са важни за въвеждането на философията и Нютоновата философия в частност в Италия.

Написва много научни статии, а през 1745г. е назначена в елитна група от учени, известна като „Benedettini”. На 65 години, Баси е назначена за професор по експериментална физика в Научния институт, заедно със своя асистент - неин съпруг. Две години по-късно тя умира, но влиянието й върху италианската физика и медицина, както и дългогодишната й кариера подпомагат усилията да се преодолеят препятствията пред жените-академици.