Логото на началната страница на Google днес е посветено на немската поетеса и белетристка Елзе Ласкер-Шюлер. През годините тя създава огромно количество есета и театрални пиеси, които ѝ носят множество национални и международни награди. Мнозина определят немската поетеса като родоначалник на литературния експресионизъм и до ден днешен е един от най-добрите лирици творили на немски език. Границата между истинското и въображаемото винаги е много тънка във всичките стихове на Елзе Ласкер-Шюлер.

 

Елзе Ласкер-Шюлер

На днешната дата през 1937г. швейцарски вестник публикува известното стихотворение "Mein blaues Klavier“ (Моето синьо пиано). Именно тази творба вдъхновява логото на Google, чрез клавишите на пианото изобразени на гърба на камилата. Включени са и други малки елементи от живота и кариерата на немската поетеса. Елзе Ласкер-Шюлер е родена в Елберфелд на 11 февруари 1869г., но много рано напуска дома си и се установява в Берлин. Там се посвещава изцяло на литературата и живописта.

 

Google почита личността на Елзе Ласкер-Шюлер

Първата стихосбирка на Елзе Ласкер-Шюлер се казва "Стикс" и е публикувана през 1902г., като след три години излиза и "Седмият ден" (1905). Престоят на поетесата в Берлин и позволява да се запознае с много известни и влиятелни за времето си артисти в Германия. Сред тях можем да споменем художници и писатели като Франц Марк, Георг Тракл, Теодор Дойблер, Франц Верфел и др. Изнася множество лекции в Мюнхен, Виена, Прага, Цюрих и други европейски градове. Нацисткият режим забранява творбите ѝ, което кара Елзе Ласкер-Шюлер да се пресели в Йерусалим.

 

Още от DIgital: Най-забавните драскулки на Google през годините