Oфициалната премиера на новият стандарт USB 3.2 стана факт още преди две години, но все още не няма устройства на пазара оборудвани с тези конектори. Все пак представителите на USB-IF потвърдиха, че следващата версия на USB ще е достъпна за компютрите още преди края на настоящата година. Това е важно, тъй като USB 3.2 предлага сериозен ъпгрейд, спрямо предходната генерация. Потребителите могат да очакват скорост за трансфер на данни от максимум 20Gbps.

 

Tук е момента да отбележим, че това е два пъти по-висока стойност, спрямо възможностите на USB 3.1. Новият стандарт ще дебютира първо в десктоп компютрите, които ще разполагат с необходимите драйвъри, но постепенно ще намери място и в лаптопите. Официалната премира на първите аксесоари и периферии на водещите производители едва ли ще стане факт преди началото на 2020г., съобщава Engadget. Все още не знаем кои производители ще представят първия хардуер с USB 3.2.

 

 

Анализаторите прогнозират, че първите дънни платки от премиум сегмента, които са оптимизирани за USB 3.2 ще бъдат представени през лятото. Това вероятно означава, че компютрите с новия стандарт ще са налични на пазара през втората половина на годината. USB 3.2 е най-сериозният ъпгрейд на популярната технология от няколко години насам. USB-IF го разработват като по-достъпна алтернатива на Thunderbolt 3 и новия станадарт ще допринесе за навлизането на още по-атрактивни устройства на водещите брандове.

 

Oще от Digital: Каква е разликата между първата генерация USB 3.1 и втората генерация USB 3.1 конектори