Нещо, което много хора не забелязват в Google Chrome е играта с динозаври, която се появява, когато се опитвате да посетите уебсайт, докато не сте свързани с Интернет или казано по-просто - една минималистична игра, която може да играете без Интернет

Играта на Chrome dino е прост- вие сте  безкраен бегач, който трябва да прескача кактуси и да избягва  препятствия. Контролите са основни. Натиснете Space, за да скочите (или за да започнете играта). Целта е да оцелеете толкова дълго, колкото е възможно или поне докато интернет не започне да работи отново.

За да отбележи четвъртия рожден ден на Chrome дино, Google публикува интервю с разработчиците, които са създали играта, обяснявайки нейния произход.

И така, защо темата за динозаврите? Според дизайнера на Chrome Себастиен Габриел, това е игра на връщане към "праисторическите епохи", преди съществуването на повсеместен Wi-Fi. Въпреки че това несъмнено ще е чуждо на някои от по-младите ни читатели, други ще си спомнят как са търсили как могат да влязат онлайн на определени места: дома, училището, работата и специализираните интернет кафенета по онова време.

Първоначалните дизайни на характера на динозавъра бяха дадени с кодовото име „Project Bolan“, което само по себе си е препратка към Марк Болан, покойният водещ певец на глем рок група T-Rex от 1970 година.

Алън Бетс, старши визуален дизайнер в Google, обясни, че единственото ограничение, което екипът поставя върху себе си, е да поддържат движението постоянно.

Играта беше пусната през септември 2014 г., но първоначално беше трудно да работи на определени платформи - особено на по-стари Android устройства. Това наложи пренаписване, което приключи до декември същата година.

Играта на Chrome Dino може да се похвали с впечатляващи числа - особено за нещо, което до голяма степен е скрито от погледа, и има вероятност да се сблъскате, само ако вашият интернет изчезне. Според Едуард Юнг, Chrome UX инженер, 270 милиона игри на Dino се играят всеки месец, както на настолни, така и на мобилни устройства. Повечето играчи идват от пазари със скъпи или ненадежден Интернет - като Индия, Бразилия, Индонезия и Мексико.

Можете да играете играта на Chrome дино, без да включвате Airplane Mode. Просто отворете chrome: // dino във вашия уеб браузър и ще бъдете преведени в „аркаден режим“, където можете да практикувате в среда на цял екран.

В случая с това видео, неизвестен ентусиаст е направил компютър, който играе на Dino. Машината има и механичен “пръст” и по всичко личи, че се справя много добре.