Гумите на велосипедите са най-слабото звено на тези превозни средства. В някои ситуации може да е доста трудно да смените гумата, ако се спука или повреди. Ситуацията става още по-сложна, ако не носите в себе си резервна. Данните показват, че всяка година в глобален мащаб се изхвърлят над 1.3 млрд. гуми. Дизайнери на компанията Nexo North America намериха много интересно и ефективно решение на този проблем. За целта те създават два съвсем различни модела гуми за велосипед, които не могат да се спукат.

 

Първият се казва Ever Tires и представлява безвъздушна гума, която е произведена от специална полимерна смес. Повърхността е покрита от множество дупки, които са проектирани да гарантират максимален контрол и издръжливост, предаде DigitalTrends. Tестовете на компанията показват, че иновативните гуми могат да изминат над 8000 километра без да се наложи смяната им. За сравнение стандартните гуми във велосипедите трудно издържат дистанция от 5000 километра. 

 

Еver Tires не използват въздух, което означава, че спокойно можете да минавате над остри предмети като например пирони, без да се притеснявате, че ще се спукат. Другото им предимство е, че те са много лесни за производство и за рециклиране спрямо конвенционалните гуми. Компанията уточни, че са необходими само 30 минути за създаването на една такава безвъздушна гума. Продажбите на Ever Tires и Nexo Tires ще стартират през януари на цена от €68. 

 

Вижте PodRide е уникален хибрид между велосипед и мини автомобил