Neuralink е един от най-амбициозните проекти на Илон Мъск. Мисията на създадения от него стартъп е да създаде компютърния интерфейс на бъдещето. Уникалната технология на Neuralink трябва да стимулира разработката на чипове, които могат да свържат човешкия мозък с компютър.

Миниатюрните сензори ще бъдат полезни и за терапия на някои заболявания. В дългосрочен план Neuralink обещават постигането на симбиоза между хората и изкуствения интелект. Именно заради това вече се работи над импланти, които да разширят полето на действие и възможности на човешкия мозък.

Компанията е създадена преди четири години и вече разполага с екип от специалисти, които вече демонстрираха възможностите на първия прототип на компютърен чип на Neuralink. Самите импланти са изключително тънки, тъй като са с размер между 4 и 6 микрометра, което представлява около една трета от диаметъра на косъм.

Специален апарат ще имплантира сензора в предварително избрана част от мозъка, където ще може да получава и изпраща в реално време данни за неговата активност.

 

 

На пръв поглед всичко казано дотук звучи като сценарий от филм, но може скоро да се превърне в реалност. Илон Мъск изрази увереност от настоящия прогрес и сподели любопитни подробности за следващия етап на проекта. Шефът на компанията увери, че основен фокус е безопасността на имплантите и вече са установени преговори с регулаторните органи.

Ако всичко върви по план е възможно още до края на годината да стартират първите тестове с реални хора. Приоритет в разработките на Neuralink ще бъдат специфични състояния като деменция, Алцхаймер и парализа.

Досега експериментите на компанията са провеждани единствено върху животни и това ще сложи началото на следващата голяма стъпка в еволюцията на технологията.

 

Oще от Digital: Изкуственият интелект ще измести човешкия персонал в киберсигурността до 2030г.