Neuralink е името на компания, която е собственост на Илон Мъск. За разлика от другите му впечатляващи проекти тук фокуса са мозъчните импланти. Еволюцията на технологиите от последните години създава добри предпоставки за разработка на интерфейси от ново поколение.

Имплантите се очаква да решат много медицински проблеми, в основата на които стои човешкият мозък, а също така и да разшири полето му на действие. Първоначалната цел на импланта е да възстанови загубени функции като зрение, слух, говор и движение. Приложенията на импланта могат да бъдат разнообразни като засега разработката продължава с добри темпове.

В свое изказвания Илон Мъск е споделял, че Neuralink експериментира с вграждането на мини сензорите в тялото на прасета. Следващата стъпка е да се изпробват възможностите и на други животински видове. Ако се интересувате от проекта ще ви информираме за актуалния прогрес на имплантите.

Компанията публикува официално видео, в което показва видео на маймуна, която играе пинг-понг, като използва единствено своя мозък.

 

 

Първата част от експеримента включва използването на джойстик, който позволява на деветгодишната маймуна кръстена Pager да си взаимодейства с компютъра. Като награда за правилните действия получава бананово смути от сламка разположена пред устата ѝ. Вграденият имплант позволява да се разпознава активността на мозъка, като тези данни се декодират от компютъра и превръщат в реални действия на монитора.

MindPong е само първата демонстрация на потенциалните възможности, които предлага N1 Link. Бъдещата разработка на технологията ще подобрява значително възможностите на имплантите на компанията. В своя публикация Илон Мъск дори изрази увереност, че Neuralink ще позволи на парализиран човек да използват смартфоните с мислите си по-бързо от тъч навигация.

Тепърва предстоят допълнителни експерименти, които ще покажат колко време ще е необходимо на Neuralink да превърне своята впечатляваща концепция в реалност.

 

Още от Digital: Компанията Neuralink ще тестват компютърните си чипове на хора до края на 2021г.