Камера системите с три и четири сензора се утвърдиха като стандарт за смартфоните от висок клас в индустрията. Успоредно с това виждаме впечатляваща еволюция в технологиите с изкуствен интелект и прецизните функции за автофокус. Някои производители дори пуснаха на пазара и модели с пет задни камери, като добър пример е Nokia 9 PureView

Смартфонът съчетава три монохромни и два цветни обектива с 12-мегапикселова резолюция, като информацията от тях се използва за създаване за едно изображение с по-високо качество. Всъщност технологията е разработена и патентова на от компания с името Light. 

Голямо внимание предизвика преди няколко години премиерата на Light L16 камерата, която предлагаше 16 различни сензора и някои определяха като заплаха за DSLR фотоапаратите. Огромната конкуренция в мобилната индустрия и финансовите проблеми, обаче не позволи на компанията да реализира амбициозните планове и да постигне успеха, който очакваше.

Сега официално разбираме, че Light няма повече да разработват технологии за смартфони и излизат от тази пазарна ниша. 

 

 

Трябва да отбележим също, че технологията не привлече вниманието на oстаналите водещи брандове и не намери място в други модели освен Nokia 9 PureView. Въпреки сериозните очаквания се оказва, че смартфона отчита резултат от 85 точки на камера тестовете на DxOMark. За сравнение най-добрият модел за мобилна фотография е Huawei P40 Pro с резултат от 128 точки. 

Тези цифри добре очертават разликата в качеството на сензорите в двете устройства. Light сподели плановете си да напуснат пазара на смартфони пред AndroidAuthority. От компанията склюиха партньорства със Sony и Xiaomi в началото на 2019г., но засега не знаем дали технологиите на Light ще се използват от бъдещите им устройства. 

Light вероятно ще фокусират вниманието си към автоматичната индустрия, където виждат по-голям потенциал за бизнес развитие от световния пазара на смартфони. В заключение ще отбележим, че след няколко отлагания се очаква премиерата на Nokia 9.3 PureView да стане факт през септември или октомври.

 

Още от Digital: Nokia 9.2 PureView няма да използва камера технологията Light