Квантовите компютри са технология, която е само въпрос на време да промени представата ни за възможностите на този тип устройства. Това е иновация, която привлича огромен интерес сред стотици компании и в момента хиляди учени по цял свят експериментират с проекти от подобно естество. Квантовите машини притежават впечатляващ изчислителен потенциал и могат да извършват поставените задачи хиляди пъти по-бързо от хардуера, който използваме днес. Същестуват и различни методи за създаване на тези устройства.

 

Така например Google и другите водещи имена в индустрията като IBM разработват квантови компютри, които използват силициеви компоненти. Специалисти на компанията IonQ тестваха успешно алтернативен метод за създаването им, който се казва "Trapped Ion Quantum", който превъзхожда значително традиционните техники за създаването им, съобщава TechSpot. Иновативният им прототип позволява извършването на изчисления на площ от 79 кубита, което е рекордно постижение за този сегмент. 

 

 

Досегашният рекорд бе притежание на Google, като тяхната система има само 7 кубита по-малко. Стартирането на алгоритъм за всяко число от 1 до 1023 се отличава със степен на успех от 0.2% при стандартен компютър. В същото време при машината на IonQ таиз стойност надхвърля 79%, като тези цифри най-добре илюстрират разликата във възможностите им. Специалистите на компанията работят над този проект в продължение на две години и технологията им определено може да революционизира квантовите компютри.

 

Още от Digital: Трябва ли да се страхуваме от квантовите компютри