Астронавтите, които прекарват дълго време на борда на Международната космическа станция (МКС) постоянно ни изненадват със своите уникални проекти. Така например членовете на екипажа вече успяха да произведат зеленчуци на борда на станцията. Последният проект е свързан с отглеждането на марули, но процеса може да се приложи и на други видове и култури.

Колкото по-добри стават технологиите, толкова по-богато меню ще имат астронавтите, които ще станат част от бъдещите мисии на NASA. Един от най-интересните проекти свързан с възможността за отглеждане на храна в Космоса е дело на компанията Aleph Farms. Тяхната концепция предвижда дори блюдата да включват стекове от висококачествено месо.

За да превърнат идеята в реалност от Aleph Farms искат да създадат просторни съоръжение с имената "BioFarms" Въпросните биоферми ще бъдат оптимизирани за суровите условия на повърхността на Марс, Луната и други планети в галактиката. Компанията планира създаването на изкуствено месо, което ще бъде произведено от специално отгледани животински клетки, информира CNet.

 

 

Иновативният проект на Aleph Farms е само част от Artemis програмата на NASA, която е насочена към колонизирането на други планети. Осигуряването на подслон и храна за астронавтите ще има жизнено значение за успеха на подобна мисия. Вече бяха проведени тестове с 3D биопринтер на борда на МКС, което показва, че е възможна манипулацията на тъкани и животински клетки в ситуация на нулева гравитация.

Дизайнерите на Aleph Farms ще опитат да доразвият тази концепция и вече са готови с първата визуализация на бъдещите марсиански ферми. Тепърва ще се провеждат тестове с мрежата от партньори на компанията по цял свят, които да докажат, че оборудването и методологията функционират оптимално.

Опцията за пълноценно хранене извън пределите на Земята е най-важният фактор за успеха на бъдещите мисии.

 

Още от Digital: Бъдещите хора на Марс ще живеят в 3D принтирани сгради с яйцевидна форма