Вижте още: Четириядрен компактен смартфон Revo 415-K401

 

Макар да не е точно „Екшън камера”, MV1 е по-близка до този тип устройства, отколкото до Handy Cam. Още от първият поглед който хвърлите върху нея, впечатление ще ви направи компактното ѝ тяло. Тя може да се побере във всеки джоб, но теглото ѝ е сравнително масивно. Нагледно, Sony-то ще дойде тежичко, за да го монтирате на Тромбон, без то да пречи на изпълнителя. За сметка на това може пък да се монтира лесно чрез резбата за статив на селфи стик с който кадърът буквално да се разходи между оркестъра, без да му пречи. Основната част от корпуса тук е направена от здрава пластика с устойчива на драскане обработка. Формата е ергономична и ни улеснява при снимане от ръка. За разлика от аматьорските камери при които дисплеят се отваря от общото тяло, тук той е вграден. Става дума за Clear Photo LCD с 2.64" диагонал и резолюция 960x240 пиксела. Би ни се искало да бъде тъчскрийн, но не е. Основните контролни функции и настройки стават с помощта на този джойстик и два бутона горе.

 

 

Микрофоните както виждате са два, изнесени в лицевата част. Всеки от тях записва отделен канал, за да постигне по-чист X-Y stereo звук покриващ 120-градусов периметър около себе си. Какво имаме предвид? Ако записвате с обикновен единичен микрофон, той също ще улови звука около вас, но силата му ще бъде различна. В радиус от 120˚ записаният звук ще бъде с еднаква сила. Тази екстра ще оценят банди в които имаме повече музиканта около камерата. Звукът след това се записва в некомпресиран PCM или AAC формат с 48kHz /128kbps.

 

 

Един музикален клип обаче както и сами сте се убедили, не е само качествен звук, но и добро видео. Оптиката на MV1 по традиция за Sony е ZEISS, сензорът Exmor R CMOS с размер 1/2.3” и изключително бърз BIONZ процесор. Следствие при снимки в слабо осветени помещения имаме много по-добра яркост и последствие детайлност. Апертурата е F2.8, а фокусното разстояние 18.2мм. Видео което можете да заснемете е с максимално качество Full HD, като не можем да не отбележим изключително добрият автоматичен фокус.

 

 

Още нещо много яко, Sony HDR MV1 има NFC и Wi-Fi чрез които можете да го свържете към смартфона си, за да гледате и управлявате това което снимате.  Камерата има сваляема батерия с която без проблем можете да снимате цял ден, без да ви се налага да зареждате.

 

 

Макар благодарение на достъпната си цена от около 600лв да е предназначена за видео клипове и репетиции на непрофесионални музиканти, Sony HDR MV1 идеално може да се впише и като втора камера или мейкинг за професионалисти. В следващите няколко секунди ще се насладите на звук и видео които записахме с нея по време на тестовете си.

 

 

Един от основните конкуренти на тази яка камера, обратно на очакванията ви не е модел на GoPro. Най-близък като спецификации и функционалност е Zoom Q4 или ако сте готови да дадете малко повече пари – Zoom Q8. Дали обаче той е по-добър от тестваното днес Sony е малко спорно.