Вижте още видео ревюто: NAS сървъри с ниска цена - TerraMaster F4-220 и F4-420 

 

В това ревю ще ви покажем едно много интересно и нестандартно устройство, което не струва много, а в същото време предоставя на потребителите функции и екстри, които никой не може да им предложи в замяна на инвестицията им. Уважаеми любители на новите и интересни технологии - TerraMaster F2-210.

Цифрите в наименованието определят това, колко гнезда и Gigabit Ethernet портове има NAS сървъра. Тук гнездата за HARD дискове са две, Ethernet - един.Това е компактен NAS сървър,  предназначен за домашна употреба или за малък офис. Практиката ни показва, че F2-210 е чудесен да покрие нуждите на фотограф, влогър, Instagram инфлуенсър или просто на човек, който обича да съхранява информация по една или друга причина и иска да има бърз и надежден достъп до нея.Да, някои от вас биха казали, че съхраняват информацията си в облака – но достатъчно надежден ли е този начин на съхранение? А и сте зависими от интернет връзката си, която не винаги е бърза, а понякога дори напълно липсва.  Tук такава не ви е нужна, освен ако не сте сериозни фенове на облачните пространства. Специално за такива хора TerraMaster дава възможност за синхронизация с Dropbox Sync ElephantDrive и Baidu cloud. Много полезна функционалност е TNAS Online която пък ви позволява да управлявате съдържанието си от разстояние. Без специални и сложни мрежови настройки на DDNS. Имате бърз и сигурен, модифицируем URL адрес с достъп от цялото земно кълбо.

Инсталирането на TerraMaster F2-210 става много лесно. Ето и стъпките които трябва да следвате – елементарно е. За разлика от преносимите HARD дискове, които служат единствено за съхранение на информация - това устройство е далеч по-функционално, но отново не бъркайте, това не е автономен компютър, към който да свържете мишка, клавиатура и монитор, за да работите с него. Тук вътре има самостоятелен хардуер, но за да го използвате, трябва да свържете F2-210 към компютър. Ето как става и самото свързване.

 

 

Едно от големите преимущества на този NAS сървър е малкият му размер. С габарити 227мм на 119мм на 133мм, той може да се побере буквално на всякъде, без да се набива на очи и да пречи. Освен тва дизайнът на устройството е доста симпатичен. Двете чекмеджета поддържат 2х 3.5" или 2.5" SATA Hard диска, също и SSD. Потребителят може да конфигурира различни масиви, включително RAID 0, RAID 1, JBOD или Single Disk.Освен раковете за памет, в тази компактна кутия има и самостоятелен процесор.

 

 

Той е 64-битов ARM с 4 ядра и 1.6GHz тактова честота. RAM паметта е 1GB. Благодарение на тази комбинация, работните процеси в F2-210  стават много бързо. В сравнение с предшественика си TerraMaster F2-NAS2, F2-210 постига в пъти по-висока скорост за пренос на данни, която достига 114MB/s скорост за писане и четене. Това автоматично ви позволява да правите 4K HD видео трансфер, което прави TerraMaster F2-210 идеално решение за малки студия които се занимават с видео обработка за рекламни клипове и други продукции. Максималният обем информация, който можете да поберете тук е 28ТВ

 

В задната част на устройството ще намерите  LAN порт за жична мрежова връзка и 2х USB 3.0 порта. Към тях можете да свържете четец на карти памет, за да трансферирате информацията, която в камерата или фотоапарата ви. Можете да свържете още флашка или директно смартфона си. Благодарение на стандарта 3.0, в комбинация c USB Type-C което имат повечето модерни смартфони, преносът ще стане почти светкавично. В задната част има още захранващ порт и много силен вентилатор, който обаче учудващо, дори при големи натоварвания остава тих.

 

 

Този компактен NAS сървър работи под операционната система на TerraMaster - TOS4. Тя е създадена и оптимизирана за работа с NAS сървърите на бранда. Интерфейсът ѝ е много лесен за ориентиране и нещата в него са подредени интуитивно. Управляването на разширенията е лесно като детска игра. Нивото на сигурност също е много високо. Не трябва да имате никакви притеснения, че някой зложелател ще достигне до файловете ви. Multi-layer системата е направена така, че всичко е в сигурните ръце на T-RAID Security protection.

 

 

TerraMaster F2-210 е съвместим с DLNA протоколи, благодарение на което можете да конфигурирате  пълноценното стриймване на информация към различни устройства в дома или офиса си. Също така ще отбележим, че TerraMaster App Store събира всички интересни и полезни приложения, от които може да имате нужда.  Multimedia Server, iTunes и PLEX.