Уважаеми дами и господа, в това свое видео ревю, Digital.bg ще ви покаже Epson EF-100, който не е просто проектор, а е най-малкия 3LCD лазерен проектор в света, който освен всичко друго може да се похвали с красив дизайн и изключително добри технически параметри. Един от основните акценти в този проектор ще бъдат размерите му. Epson са успели да поберат в съвсем компактно тяло, супер качествена машина. Това позволява на EF-100 не само да не заема прекалено много място у дома или офиса, но и спокойно да може да се изнесе и извън него, когато отивате на презентация, събитие, гости у приятели или дори на екскурзия.

 

 

Още повече, че и свързването на устройството е много бързо и лесно. Но за него след малко. Размерите на проектора са едва 210мм на 227мм, с 88мм дебелина и тегло от само 2.7кг 

 В търговските вериги можете да попаднете на две разновидности на модела, с имена EF-100W и EF-100B. Буквата в края обозначава цвета на модела иначе технически и двата са напълно еднакви. Вариантите са бял и черен, като ние тестваме белият със сребристо, който би паснал на всеки светъл интериор в един модерен дом. Ще отбележим нещо интересно - в корпуса на устройството присъства и кожа, която намираме върху минималистичните контролни бутони. 

 За разлика от по-обикновените проектори, които имат изискване проектирането да става върху специална платно, този използва 3LCD технология и може да постигне идеално качество върху каквато и да е повърхност. В теста си ние проектираме директно върху стената, която дори не е бяла. Максималната зрителна площ, върху която Epson EF-100 може да проектира с идеално качество е 150". Да не говорим, че и заема не малко място. А Epson EF-100 както вече стана дума е със съвсем компактни размери. 

 


За да постигнете голям екран, няма да имате нужда от огромно отстояние от повърхността върху която проектирате, защото проекторът е късофокусен, което е голям плюс. Например, за да постигнете екран с диагонал от 100", EF-100 трябва да се отдалечи на 226см от него. В същото време не е задължително проекторът да стои точно срещу повърхността върху която проектира. Можете да го поставите под ъгъл и картината автоматично ще се саморегулира. Компенсирането на ъгъла е +/- 45 градуса по вертикала и +/- 40 градуса по хоризонтала. Формата на корпуса ви позволява да поставите EF-100 и вертикално, за да проектира върху тавана. Изключително удобно, за случаите, в които си лежите в леглото. 

 Както вече споменахме, свързването на Epson EF-100 е на принципа "Plug-and-play" и става за секунди. Ето колко време ни отне, за да направим първоначалната му инсталация. Пореден плюс, който ще отбележим е, че след като вече е първоначално инсталиран, проекторът стартира изключително бързо. Само 7 секунди след натискането на Power бутона, пред себе си вече гледаме проектирано съдържание. 

 


Това не е обикновен LED проектор, а истински лазерен проектор, който може да се похвали с изключително качество на картината и много висока яркост.  Едно от големите преимущества на Epson EF-100 е, че съдържанието което проектира е добре видимо, дори да проектирате през деня, без да сте пуснали щорите, а навън да грее силно слънце. При LED проекторите имате яркост до 400 лумена, доколкото тук цифрата набъбва 5 пъти, достигайки 2000 лумена. В същото време, ако гледате в напълно тъмно помещение, няма да имате нужда от чак толкова висока яркост. Проекторът ви позволява плавно да намалите яркостта до 900 лумена. Ще отбележим, че при по-нискокачествените проектори нямате възможност за плавна регулация, а само превключване между няколко готови режима. Образите които Epson EF-100 пресъздава са изключително детайлни и ясни. Цветовете са наситени и реалистични, а динамичният контраст е  2 500 000:1. 

 Не трябва да се притеснявате за живота на лазера. Производителят дава гаранция за 20 000 часа непрестанна работа. Това означава, че устройството без проблем може да радва очите ви с качествена картина в близките 10 години. За увеличаването живота на лазера се грижи много доброто охлаждане, което извежда горещият въздух от тези отвори. 

 Гледайки корпуса на  Epson EF-100 няма да видите никакви кабели, но това не значи, че проекторът може да се свързва с източника на съдържание само безжично. Задният му капак се сваля и вътре е скрит кабелът за HDMI връзка. Така може да се свърже DVD плейър, игрална конзола или компютър. Освен това проекторът е изключително подходящ за свързване на устройства като Amazon Fire TV, Google Chromecast, Roku и Apple TV, които чудесно ще се впишат в съвременният Smart Home. Освен жично, Epson EF-100 ви позволява да свържете към него и безжично смартфон, телефон или лаптоп. Можете и директно да споделяте съдържание от флашка или външна памет, посредством пълноразмерният USB порт. Проекторът има не лошо вградено озвучение с 5W мощност, но ако то не ви е достатъчно, можете да свържете жично през чрез аудио порта или безжично през Bluetooth външна саунд система. Споменавайки звук, вграденото в проектора охлаждане е доста тихо (между 26 dB и 29 dB). Докато тествахме устройството звукът от охлаждането не се усещаше. 

 
Epson EF-100 се използва изключително лесно, благодарение на дистанционното си с интуитивен интерфейс. Дори да не сте използвали подобно устройство до сега, за не повече от 30 минути, можете да се запознаете с всички функции на менюто.