Привидно скучен, един от най-доходоносните спортове с милиони фенове по света е голфът. Нагледно доказателство за това твърдение е, че години наред най-богатият спортист на планетата в класацията на Форбс е именно играч на голф. Това е небезизвестният Тайгър Уудс, чието състояние се определя на близо 2 милиарда долара.

 

Голф екипировка

Екипът на всеки голф играч включва специални обувки с шпайкове, "Slim fit" панталон и риза с къси ръкави, която е станала нарицателна в световен мащаб като "Polo Shirt", посветена на един друг подобен спорт, в който вече участва коне и се играе групово.

В голфа освен характерната електрическа количка, имате и задължителните стикове и топка. Топката за голф е направена по много специална технология. Привидно тя изглежда твърда като камък, но реално е доста еластична.

 

 

В това можете да се убедите в Slow Motion видеото, което сме приложили над тази статия. В него можете да видите как топка за голф се удря в дебела метална пластина със скорост от 300км/ч. Тук за любопитните ще кажем, че измереният рекорд при удар по време на игра е цели 328км/ч. Той принадлежи на един от най-физически силните играчи на голф – Джейсън Зубак (Jason Zuback). Всека топка тежи точно 45.93гр и е диаметър 42.67мм

 

Историята на Голфа

Повечето хора смятат, че Голфът е възникнал през XIII век в Европа, като спорът е дали родината му е Холандия или Шотландия. Според последни проучвания обаче се оказва, че голфът се е играл пет века по-рано в Китай, от където монголски търговци го пренасят в Европа.

Още в тогава голфът бил игра за благородниците и богатите. За това свидетелства факта, че стиковете били направени от нефрит и злато.  

 

 

Интересна информация

Знаете ли, че единственият спорт, който до момента се е играл на Луната е именно голфът. По време на мисията Аполо 14 през 1971 година, Алън Шепърд удря със стик по повърхността на Луната, топка за голф.

 

Още от Digital.bg: Nissan създадоха топка за голф, която всеки път достига целта си

 

Музика: Bensound.com