Изпращането на хора на Марс е изключително сложна задача, въпреки огромните финансови ресурси, с които разполагат учените от NASA и все по-интересните технологии, над които те работят в последните години. Дава Нюман е името на космически инженер с дългогодишен опит в тази сфера, която сега бе официално назначена на поста заместник-директор на агенцията. По този начин тя ще има изключително важна роля в реализирането на този проект и ще управлява лично над 18 хил. служители, както и 40 хил. частни компании и изпълнители, които трябва да превърнат първата мисия до Марс в реалност, предаде PopSci.

 

В момента разполагаме с точно пет космически роувъра, които изследват отблизо "червената" планета, но изпращането на астронавти там е изцяло различна и много по-сложна за реализация идея. Eдин от най-големите проблеми е свързан с това, че те нямат да имат достъп до питейна вода и свежа храна, като той се задълбочава и от евентуалните психични и здравословни проблеми, които могат да възникнат при попадането на човешкото тяло в условия на микгрогравитация и радиация. Именно заради това в момента се провеждат множество експерименти с нови технологии и различно оборудване на борда на Международната космическа станция.

 

Следващата стъпка е да се изпратят астронавти в орбитата между Земята и Луната, където да продължат техните опити, което се очаква да се случи някъде в началото на следващото десетителие, предвиждат плановете на NASA. Aко всичко върви по план финалната част от този проект е да се пратят хора на една от двете луни на Марс, която може да се окаже отправна точка за пращането на първите хора на нейната повърхност. Разликата между орбиталните механизми между нея и Земята позволява те да се приближат една до друга максимално за около 30 дни на всеки 26 месеца, като в момента пътуването до там се очаква да отнеме около седем месеца и NASA смятат, че ще успеят да стартират тази мисия преди 2030г.

Вижте NASA тестваха успешно двигателя, който ще прати хора на Марс