Учени от цял свят полагат неимоверни усилия за разработването на успешна ваксина срещу новия коронавирус, от който вече са заразени милиони хора по целия свят, а хиляди са починалите. Мнозина смятат, че ваксината е най-идеалният вариант за предотвратяване на бъдещи огнища на вируса, но разработването на ваксини отнема години, а понякога дори и десетилетия.

Но поради сериозните последствия от пандемията, производители и водещи учени от цял свят, полагат усилия да пренасочват финансирането и ускорят процеса, за да дадат резултати възможно най-бързо.

За съжаление, твърде рано е да се каже дали ще успеят. Въпреки че някои фармацефтични компании са в доста напреднал етап и опитите им дават положителни резултати, все още няма гаранция, че някога ще бъде разработена ваксина за COVID-19.

За да добиете известна представа за сложността на разработването на ваксините, не пропускайте информацията на Business Insider. От нея ще разберете колко време е отнело разработването на ваксини за други инфекциозни заболявания през цялата история на човечеството.

Едра шарка

Изкореняването на едра шарка чрез ваксина се разглежда като едно от най-големите постижения в историята на общественото здравеопазване - но са били необходими няколко века, за да се стигне до това.

Произходът на едрата шарка е неизвестен, въпреки че учените смятат, че тя датира още от III век пр.н.е. През 18 век обаче болестта се разпространява по целия свят, а смъртността достига над 30% от населението. През 1796 година Едуард Дженър създава първата успешна ваксина срещу едра шарка, но едва през 50-те години на 20 век лечението с ваксината започва да дава ефективни резултати и да изкоренява болестта в някои части на света.

След 1967 година, глобалните усилия за по-високо ниво на производство на ваксината в крайна сметка водят до изкореняване на болестта до 1980 година. Към днешна дата едрата шарка остава единственото заболяване, което е било напълно елиминирано по целия свят чрез ваксина.

Чума

Чумата е една от най-старите и най-смъртоносни болести в света, която е отнела живота на близо 200 милиона души в цялата човешка история. Но към днешна дата няма налична лицензирана ваксина.

Чумата е убила милиони хора през Средновековието, но болестта все още е активна в някои райони по света. Огнище на чума в Мадагаскар привлече вниманието на всички през 2017 година. Тъй като чумата е заболяване, причинявано от бактерии, съвременните антибиотици може да се използва като лечение. Въпреки това учените смятат, че разработването на ваксина е най-добрият вариант за предотвратяване на разпространението на болестта в дългосрочен план.

Коремен тиф

Това е смъртоносна болест, която се разпространява чрез храна и вода. Макар и сравнително рядко срещана в развитите страни, тя остава значителна заплаха за развиващите се страни в Югоизточна Азия, Африка и Латинска Америка.

В търговската мрежа са налични 2 ваксини за предотвратяване на коремен тиф. След откриването на бактериите, отговорни за болестта през 1880 година, немски учени за първи път започват изследвания и опити да създадат ваксина. Техните усилия са възнаградени през 1896 година.

През 1909 година военният американски лекар, Фредерик Ф. Ръсел също разработва своя ваксина срещу коремен тиф. През следващите няколко години тя се използва за военни цели, но през 1914 година тя става достъпна за широката общественост.

Жълта треска

През 1951 година Макс Тейлър става първият и единствен учен, получил Нобелова награда за разработка на ваксината срещу тази болест. Усилията му в борбата с жълтата треска са похвалени от научната общност по цял свят, тъй като той помага да се коригират недостоверни изследвания в областа.

Жълтата треска е причинявала смъртоносни епидемии в цялата човешка история повече от 500 години и до края на 19 век болестта е била заплаха по целия свят. Но малко се знаело за самата болест и усилията на лекарите погрешно се фокусирали върху това че болестта се причинява от бактерии, а всъщност тя се причинявала от вирус.

През 1918 година изследователи, работещи за Института Рокфелер, разработили това, което смятали за първа успешна ваксина срещу жълта треска - но през 1926 година Телер доказал друго и дефектната ваксина била спряна от производство.

Повече от десетилетие по-късно, през 1937 година, Телер създава първата безопасна и ефективна ваксинация срещу жълта треска, която оттогава се превръща в универсален стандарт.

Хепатит В

Хепатит В е по-скорошен вирус и е открит от д-р Барух Блумберг през 1965 година. Само четири години по-късно той създава първата ваксина срещу хепатит В, използвайки термично обработена форма на вируса.

Дванадесет години по-късно, през 1981 година, FDA одобрява първата търговска ваксина срещу хепатит В, включваща кръвни проби от заразени донори. През 1986 година е разработена нова синтетично приготвена ваксина, която не използва кръвни продукти.

Тъй като хепатит В може да причини рак на черния дроб, ваксината също се счита за първата противоракова ваксина.

Човешки папиломен вирус (HPV)

Човешкият папиломен вирус (HPV) е най-често предаваната по полов път болест. Смята се, че два щама на HPV причиняват до 70% от случаите на рак на шийката на матката, което може да доведе до стотици хиляди смъртни случаи всяка година. Връзката между HPV и рак на шийката на матката е направена за първи път през 1981 година и последват повече от две десетилетия проучвания, преди да се появи действаща ваксина на пазара.

Първата ваксина срещу HPV е разработена в САЩ през 2006 година оттогава се появяват още две ваксини.

 

Вижте най-опасните пандемии в историята на човечеството