Maрс е една от най-интересните планети за учените от NASA, която тепърва ще става обект на множество изследвания. От космическата агенция вече започнаха да тестват много технологии, имащи потенциала да намерят място в първата човешка мисия до "червената планета". Още през миналата година от NASА намериха първите доказателства за наличието на вода на Марс, благодарение на пробите на Mars Resonnaissance Orbiter.  

 

Съществуването на подобен ресурс на планетата би имало голям потенциал и ще улесни значително провеждането на първите човешки мисии до Марс. Последните изследвания на учените, обаче показват, че количеството вода на Марс е в пъти по-малко, отколкото първоначално сме предполагали, предаде Engadget. Според данните наличието на течни молекули не надвишава това в най-сухите пустини на територията на Земята. Откритието е направено от последната информация получена от учените от Thermal Emission Imaging System (THEMIS).

 

Самият анализ е свързван с химическия състав на почвата, като той показва, че дадена част от повърхността на Марс притежава само 3% водни молекули, в сравнение с теглото ѝ. Oсновното значение за NASA от тези данни е, че дори бъдещите астронавти да си осигурят достъп до вода на "червената" планета не биха могли да пият от нея. Тепърва ще предстоят още тестове и вземане на проби от Марс, за да разберем повече за нейната структура. Подобни изследвания са само основата, която ще предпостави изпращането на първи хора на планетата.

 

Вижте защо водата на Марс няма да може да се използва от хората