ByteDance е името на компанията, която разработва хитовото приложение TikTok. През последните седмици някои страни забраниха използването на платформата за споделяне на кратки видео клипове. Разработчиците на TikTok търсят начини как да се справят с тези лимитации, които ограничават достъпа до приложението на милиони хора.

В момента се обсъждат разнообразни възможности, които да предотвратят забрана за използването на TikTok на територията на САЩ. Това може да се превърне в сериозен удар за компанията, тъй като вече не може да оперира нормално в Индия.  

Основният проблем е, че американското правителство разглежда TikTok като заплаха за националната сигурност и обвинява приложението, че споделя данни с управляващите в Китай. Една от потенциалните възможности е ByteDance да се оттеглят от управлението на приложението, за да сложат край на подобни спекулации.

Разговорите с потенциални инвеститори вече са стартирали, което ни разкрива любопитни детайли за пазарната капитализация на TikTok, чиято стойност досега не беше публично известна.

 

 

Според нова информация на Reuters сумата, която ще трябва да плати бъдещия собственик на TikTok ще е от порядъка на $50 млрд. Всъщност тази стойност надхвърля значително $34 млрд. на които се оценява друго популярно приложение сред най-младата аудитория, а именно  Snapchat. 

Изчислението на бизнеса на TikTok е направено на базата на очакваните приходи от $1 млрд. през 2020г., които са умножени 50-кратно. В същото време при Snapchat оценката е направена с 15-кратно по-висока стойност от предполагаемите приходи. 

Тази разлика означава, че инвеститорите очакват TikTok да се разраства с много по-бързи темпове от Snapchat. Пазарните наблюдатели прогнозират, че приходите на TikTok ще се увеличат до $6 млрд. до края на следващата година.

Реализирането на евентуална продажбна е важно бизнес решение, което ще позволи на мобилното приложение да се развива и да не бъде забранено в САЩ. Остава да видим дали скоро ще се стигне до сделка, която ще отдели TikTok от ByteDance.

 

Oще от Digital: Как да изрязваме видео клиповете си в TikTok