Защитата на личните данни онлайн е водещ приоритет за онлайн активността на потребителите. Колкото повече време прекарваме в интернет, обаче толкова по-изложени сме на редица рискове и заплахи за сигурността. От доста време смартфоните са обект на голямо внимание от страна на хакерите, които използват множество методи, за да откраднат поверителна информация.

Сериозен проблем може да възникне, ако чужди лица си осигурят достъп до финансови данни, свързани с банкови и кредитни карти. Именно това е водещата цел на киберпрестъпниците, тъй като може да донесе максимални приходи. В определени случаи е възможно да проследят всички физически места, където сме извършвали плащания, както и за онлайн покупките на потребителите.

Хакерите след това продават откраднатата информация в Dark Web. Aктуалните данни в индекса за ценообразуване разкрива и колко струва тази дейност. Според уеб сайта Privacy Affairs хакнат Gmail има много по-висока финансова стойност от детайлите за конкретна кредитна карта, съобщава BGR.

 

 

Така например цената на клонирана Mastercard със съответния PIN може да се купи зза $25, което важи и за картите на American Eьpress. Информацията за дадена кредитна карта и наличен баланс до $1000 се продава за около $150. Ако хакнатият профил има в сметката до $5000 сумата се увеличава до $240.

Откраднати онлайн банкови логини, в които има до $2000 се търгуват за $120. Профил в Walmart с прилежащата кредитна карта е с цена $14. Хакерите продават и компрометирани карти с актуалния CVV код от три цифри за верификация, който е написан в задната част на пластиката за $17.

Само през последната година жертва на мащабни атаки станаха компании от ранга на NASA, McDonald's, Visa, MasterCard, Microsoft, T-Mobile, Lockheed Martin, Google и др.

 

Още от Digital: Кои са най-разпространените методи на хакерите