Moбилните приложения за комуникация са неизменна част от ежедневието и постоянно ни свързват с хора, които се намират във всяка точка на планетата. Платформи като WhatsApp, Viber или Skype улесняват значително общуването, независимо дали става въпрос за чат, телефонен разговор или видео обаждане. Колкото повече използваме мобилни приложения от този тип, обаче толкова много информация споделяме за себе си с тях. В определени ситуации това може да се превърне в голям проблем.

 

Поверителната информация, която споделяме във WhatsApp, Viber или Skype е важно да не попадне в чужди ръце или да бъде споделена без знанието ни с рекламодателите и други тракери на трети страни. Едно от най-ефективни решения, което се противопоставя на тази цел е "End-To-End Encryption" системата за криптиране на информацията. Това е задължителен компонент, който предлага още едно допълнително ниво на сигурност, докато общуваме от смартфоните, съобщава SlashGerar.

 

 

Всеки път, когато стартирате чат с даден човек се генерират два ключа за сигурност, като единия е поверителен, а другия публичен. Вторият от тях е уникален за самото устройство, докато първия е видим за всеки, който може да прочете съобщението и се съхранява в сървъра, което обработва приложението. Когато пишете на приятел той получава публичния ключ, който се използва за декодиране на съобщението така, че само вашия личен такъв да го дешифрира.

 

Целият процес се повтаря за всяко нещо, което пратите в чата и отнема около няколко милисекунди. Така системата гарантира, че само правилния човек ще види съобщението. Криптирането от двете страни е ключова характеристика, която трябва да е водещ фактор при избора на мобилно приложение за комуникация. Тази функция се поддържа от Viber, iMessage, WhatsApp, Telegram и Line, но не се предлага от Facebook Messenger, Snapchat и Instagram.

 

 

Още от Digital: Защо онлайн магазините за мобилни приложения не са толкова сигурни