Вече ви информирахме, че Huawei получиха временен лиценз за Android с продължителност от 90 дни. Китайският производител дори е стартирал работа над операционна система с името HongMeng OS. По този начин Huawei се подготвят за ситуация, в която дългосрочно нямат достъп до Google Play и софтуерните ъпдейти за Android в своите смартфони. Търговските санкции срещу компанията, обаче се отразяват и върху другите производители на хардуер, особено тези базирани в САЩ.

 

Пазарни анализатори от Goldman Sachs публикуваха повече детайли за загубите, които ще понесат брандове като Intel, AMD, Broadcom, Micron и Qualcomm от санкциите срещу Huawei. Причината е, че производителите нямат право да извършват доставки на компоненти до китайския гигант, което респективно ще се отрази на приходите им в негативен план, съобщава TomsHardware. Така например Intel ще загубят около $87 млн., заради търговската война между САЩ и Китай, докато при AMD тази цифра е $39 млн.

 

 

От своя страна това са респективно 1% и 2% от общите им приходи. Въпреки това Goldman Sachs обръщат внимание на факта, че санкциите ще попречат на стотици милиони долари да стимулират американската икономика. Имайте предвид, че цифрите варират между производителите, заради различните договорни отношения, които имат с Huawei. Влошените отношения между двете държави доведоха и до увеличаването на митата на китайските стоки, които се внасят в САЩ с допълнителни 25%.

 

Oще от Digital: Oтнемането на Android лиценза на Huawei срина акциите на европейските производители на хардуер