Вижте още видео ревюто: Слушалки с активно шумопотискане Huawei FreeBuds 4 - Цена и първи впечатления

Новите безжични слушалки на Huawei - FreeBuds 4 вече се продават в България и интересът към тях е доста голям. Вече направихме първото обзорно видео от поредицата, която им посветихме, след над 10 дни обстойни тестове и трупане на впечатления от първа ръка. Ако сте пропуснали да го гледате, директен линк към него сме приложили над тази статия.

 

Слушалки с активно шумопотискане Huawei FreeBuds 4 - Цена и първи  впечатления | Digital.bg

 

А сега идва ред да подходим малко по-конкретно към към това да ви дадем информация, как се справят батериите им и как Huawei са намалили размерите на джаджите си и са подобрили времето за автономност в сравнение с предишното поколение на модела.

Разбира се, освен хардуерно, добрите резултати, които ще споделим в следващите минути с вас са налице и благодарение на адекватно подбран софтуер, който да управлява хардуера. В това отношение в последно време Huawei са изключително силни и определено успяват да ни изненадат приятно със самостоятелните си разработки.

 

 

Във всяка от слушалките има батерия с по 30mAh заряд, а в кейса има още един акумулатор с 410mAh. Това означава, че имате почти 7 пълни зареждания на слушалките, посредством кейса. Тъй като имаме като база за сравнение предишното поколение FreeBuds 3, интересно ще е да направим няколко любопитни сравнения. Като начало ще отбележим, че заряда на батерията на кейсовете е един и същия, но въпреки това при FreeBuds 4 кейса е с по-малки размери и тегло. От 48гр, той е спаднал на 38гр, което са си 21% по-малко. Размерите на корпуса пък от 60.9мм на 21.8мм са станали 58мм на 21.2мм

Най-интересното е, че въпреки намалените размери на корпуса, при новия модел Huawei са поработили значително върху подобряване качествата на батерията му и по-конкретно, в режим на изчакване. При FreeBuds 3 за една работна седмица от 100% заряд, батерията в кейса се разреждаше до под 90%, доколкото тук отчитаме разреждане от само 7%.

 

 

Тук със сигурност ще ви бъде интересно да разберете, за колко време кейса зарежда слушалките - информация, която трудно ще намерите, без някой като нас специално да е решил да ви предостави. В този наш тест оставаме изключително приятно изненадани от резултатите, предвид че сме от хората, които постоянно забравят да зареждат устройствата си, а искат да ги използват, колкото се може по-бързо.

За само 10 минути, напълно изразходените слушалки се заредиха до 43%. Тоест това ще е заряд, който е достатъчен за около час и половина непрестанно слушане на музика. Ако имате малко повече време за зареждане. То за 20 минути в кейса, FreeBuds 4 се зареждат до 79%. За едно пълно зареждане от 0 до 100% пък ви е нужно малко над половин час. За това пълно зареждане, кейса отчита, че е изразходил 13% от заряда си. Да, постоянно можете да следите какво е нивото на зареждане на батерията в него, а и в слушалките си, посредством приложението AI Life, което дава пълен мониторинг и голям диапазон от възможности за настройка на Huawei FreeBuds 4.

 

 

Вече знаем достатъчно за батерията, която Huawei са интегрирали в кейса на FreeBuds 4, време е да разберем малко повече за батериите, които стоят в самите слушалки и да споделим впечатленията си от тях. Първото нещо, което ни направи впечатление е, че независимо, че са с еднакъв заряд на батериите в слушалките FreeBuds 3 и 4 имат разлика във времето за автономност и то е в полза на новото поколение. С усилен на максимум звук FreeBuds 4 постигат с около 8% по-добър коефициент на полезно действие.

Или иначе казано - ако със стария модел можем да слушаме така музика 3 часа, то с новия времето за автономност ще е 3 часа и 15 минути. Разбира се тук ще отбележим, че са малко хората, които в реални условия усилват на максимум слушалките си, когато слушат музика. А както знаем, колкото по-тиха е музиката, толкова по-малко енергия консумират говорителите на слушалките. По тази причина тествахме слушалките и с увеличена до 70% сила на звука. При този тест времето за автономност се увеличава до над 4 часа.

 

 

Зареждането на кейса на Huawei FreeBuds 4 става посредством USB Type-C кабел който идва в комплект с тях. Можете да го свържете към каквото и да е зарядно на Huawei, както и към компютъра си чрез пълноразмерен USB порт, но тогава зареждането ще става по-бавно. Със стандартно зарядно, FreeBuds 4 поддържат 6W входяща мощност.

Единственото нещо, което може малко да липсва на някои потребители при FreeBuds 4 е възможността за безжично зареждане, посредством Reverse Charge функцията, която поддържат голяма част от смартфоните на Huawei. Такава имаха FreeBuds 3, но не съжалявайте защото нейната мощност беше 2W и зареждането беше доста бавно.