Сигурността и липсата на вируса винаги е било едно от основните предимства на десктоп операционната система на Apple пред компютрите с Windows OS. Екип от специалисти на Palo Alto Networks сега откриха наличието на нова заплаха, която излага на риск устройствата с Mac OS X, която те кръщават с името "КеRanger". Проблемът е свързан с популярния BitTorrent софтуер за платформата Transmission, който потребителите използват, за да изтеглят торенти. 

 

Зловредният софтуер е първата по рода си подобна заплаха за Mac OS X, която функционира напълно и криптира вашите файлове, а целта на създателите му е да потърсят откуп за личната ви информация, предаде CNet. След като KeRanger проникне в компютъра той може да навреди на нормалната му работа, а също да блокира определи файлове и програми, докато не се съгласите да платите сума, която може да достигне до $400, за да се справите с него. Ако сте инсталирали инфектирана версия на Transmission можете дори да не забележите неговото съществуване в първите няколко дни. 

 

Данните, обаче разкриват, че 72 часа по-късно KeRanger се свързва с сървърите на неговите създатели и ще започне да криптира определени файлове, които съхранявате на своето устройство с Mac OS X. Изследователите предупредиха, че вируса ще се опита да блокира създаването на резервно копие на вашата информация с Time Machine, като засега няма софтуерно решение на този проблем. Единственият начин е да се съгласите да платите, за да получите уникален адрес в интернет, който ще възстанови файловете и нормалната работа на компютъра ви.

 

Вижте как да стартираме Windows 10 на Mac компютър