Суперкомпютрите се съхраняват в научни лаборатории по цял свят, като мощният им хардуер е подходящ за извършване на сложни изчислителни задачи и компютърни модели, които не са възможни с нормален хардуер. Невероятната производителност на машините от този тип позволява например на NASA да опитват да пресъздадат събития от миналото довели до формирането на Земята.

Много често суперкомпютрите се използват за нуждите на метеорологични станции и продължават да намират все повече приложения. Вероятно не знаете, но престижния списък с най-бързите 500 суперкомпютъра в света се оглавява от Fugaku. Както името подсказва това е японска машина, която се разработва от Fujitsu.

Името е вдъхновено от планината Фуджи и вече бе избран за най-бързия суперкомпютър в индустрията. Това се случи още през юни, когато бе отчетен рекорден резултат от 416 петафлопа производителност. Сега разбираме, че въпреки подобренията в конкурентните машини Fugaku запазва своята доминираща позиция.

Данните бяха потвърдени от последните актуализации в High Performance Linpack (HPL) бенчмарка.

 

 

Доколкото разбираме Fugaku успява да подобри собственото си постижение и вече достига до внушителните 442 петафлопа. Тази цифра е изумителна, тъй като е еквивалента на 442 квадрилиона компютърни операции в секунда. Fugaku успява да оглави три ключови категории, които измерват мощта на суперкомпютрите, а именно Computаtional Methods, Artificial Intelligence и Big Data Analytics.

Най-мощният суперкомпютър е разположен в специално помещение на Riken Research Institute в Кобе, Япония. Любопитен факт е, че Fugaku е три пъти по-бързо от Summit системата, която се разработва от американската Oak Ridge National Laboratory.

Научния институт Riken също така е дом и на предшественика на Fugaku, който е известен като K Supercomputer и стана първият суперкомпютър, преминал границата от 10 квадрилиона изчисления в секунда.

 

Още от Digital: HPE Aitken е нов суперкомпютър за бъдещите мисии на NASA до Луната