Технологиите стават неизменна част от ежедневието ни и все повече хора използват смарт уреди в домовете си. Ново проучване на учени от University of Twente показва, че тези устройства консумират много повече енергия, отколкото предполагате. Изследването е фокусирано предимно върху новото поколение измервателни уреди, които следят температурата, влажността и други подобни фактори.

 

Според данните в него въпросните сензори изразходват до 582 пъти повече енергия, отколкото производителите твърдят. Основната причина за това е техния хардуер и липсата на ефективна софтуерна оптимизация, която да регулира работата им, предаде Engadget. Неприятната новина е, че потребителите нямам как да променят ситуацията и да отстранят този проблем.

 

Единственото, което можем да направим е да поискаме информация от компанията, която ни доставя електричество за консумираната енергия. Изследването на учените е важно, тъй като в Холандия над 750 хил. домове използват подобни измервателни уреди. Правителството в страната вече стартира програма, с която иска да гарантира, че до края на десетилетието всяко домакинство ще използва подобни джаджи.

 

Вижте как ще се променят домовете, в които живеем в следващите 100 години