Един от дълготрайните проблеми на Android е бавното стигане на ъдпейтите до всички устройства.

Основна причина за това е големият брой производители, всеки от които трябва да полага допълнителни усилия, за да изпраща ъпдейтите до устройствата си. Има и още една особеност – за процесорите на Android смартфоните също са нужни ъпдейти, но те не идват от Google, а производителите на чиповете, отбелязва AndroidAuthority.

Наскоро например Fairphone обяви, че Qualcomm не поддържа вече процесора Snapdragon 801 след Android 6.0.

Това означава, че ако има открити проблеми със сигурността на този процесор, те няма да бъдат коригирани. Затова Fairphone сама направила ъпдейт с екипа на LineageOS.

Въпросът е дали това е изолиран случай или не. Проверката на AndroidAuthority минава през повечето основни производители на процесори. Ето какво открива тя.

 

HiSilicon

Huawei казва, че HiSilicon осигурява поддръжка на процесорите си за „две до три години“.

Досега дори и Mate 10 от 2017 г. получава ъпдейти и дори вече е на Android 10. По-евтини устройства като P20 lite обаче засега не са го получили и не се очаква това да се промени.

 

 

Qualcomm

Това е най-големият производител на процесори за мобилни устройства. Компанията коментира, че осигурява поддръжка за минимум три версии на Android, т.е. около три години.

В много случаи ъпдейти се получават за четвърта, пета и дори шеста версия, в зависимост от интереса на потребителите и пазара, казва компанията.

 

 

Тя допълва, че осигурява допълнителна поддръжка за производителите, които искат да увеличат продължителността на ъпдейтите за сигурност. Това зависи от самите компании.

 

MediaTek и Samsung

Двете компании не са коментирали официално пред AndroidAuthority. MediaTek има славата, че не пуска много ъпдейти, защото процесорите ѝ са предимно към по-евтините устройства.

Това може би се променя, защото актуалните към момента модели като цяло вече са получили поне по една нова версия на Android или най-малкото такава се очаква скоро.

 

 

Samsung има собствените чипове Exynos, които използва в серията смартфони Galaxy. Като цяло компанията се старае да обновява устройствата си, като дори и по-евтините модели на две години ще получат Android 10.

Освен това някои дори тригодишни модели получават ъпдейти за сигурност.

 

Кой е виновен за малкото ъпдейти?

Производителите на чиповете са само част от уравнението. Производителите на самите телефони също имат решаваща роля, защото те трябва да получат ъпдейтите за компонентите и за Android и да ги оформят в общ пакет, който да изпратят до устройствата си.

 

 

За да се случи това е нужно време и ресурси, след това трябва да се направят и тестове, за да се намали рискът от бъгове. Компаниите очаквано няма да искат да отделят толкова време и пари за всички устройства, които предлагат, особено ако не са достатъчно популярни на пазара.

Затова Google се опитва да компенсира проблема чрез улеснена и унифицирана инфраструктура за ъпдейти за Android. Направени са промени и в ядрото на Linux, за да се позволи 6-годишен период на поддръжка, вместо две години.

Има още други промени, които да се направят, за да се постигне целта за по-лесни и дълготрайни ъпдейти за Android. Стъпките в тази посока се правят и постепенно ще започнат да дават резултати.