Квантовите компютри имат огромен потенциал да променят изцяло представата ни за начина, по който използваме съвременните технологии. Тези машини предлагат изумителни възможностите за изчисление, с които мoгат да разкрият най-големите мистерии на човечеството и Вселената. Технологията тепърва ще се развива и привлече интереса на много учени и най-големите компании в IT сектора. Благодарение на тях ще използваме компютри, които са хиляди пъти по-бързи от сегашните. 

 

Разработването на устройства от този тип е изцяло вдъхновено от принципите на квантовата механика и взаимстват много от основополагащите идеи на тази наука. Google и IBM са едни от най-активните компании в този сегмент и полагат много усилия да представят първия универсално достъпен квантов компютър в света, информира MSN. Инженерите им вече разполагат с работещи квантови процесори и е само въпрос на време да видим масови компютри, базирани на тази технология.

 

 

Специфичната структура на квантовите компютри е инженерно препятствие, което едва ли ще бъде отстранено до няколко години. Именно заради това днес подобни машини изглеждат като огромни центрове за данни, а не като конвенционален лаптоп или десктоп. Ако направим аналогия с днешните технологии можем да кажем, че сега квантовите машини имат възможностите, които предлагаха най-мощите компютри преди 50 години. Дългото чакане, обаче ще си заслужава.

 

Още от Digital: Трябва ли да се страхуваме от квантовите компютри