MediaTek преди няколко месеца представиха най-новия си мобилен процесор, който се казва Helio X20 и бе определен от компанията като първия мобилен чип в индустрията, който има десет ядра. Все още очакваме с нетърпение премиерата на първите устройства на пазара, които работят с него, но докато това се случи в интернет се появиха резултати от бенчмарк тестове на новата архитектура на компанията. Непознато досега устройство с процесора на MediaTek се появи в уеб сайта на Geekbench и това ни хвърля повече светлинa върху възможностите му, предаде PhoneArena. 

 

Данните показват, че на Multi-Core теста новия Helio X20 отчита резултат от 7037 точки, което е по-висока стойност дори от Snapdragon 820 и Exynos 8890, които ще захранват Samsung Galaxy S7. По този начин той лесно изпреварва и други популярни процесори, с които оперират много от водещите смартфони на пазара като Apple A9, Snapdragon 810 и Exynos 7420. В същото време на Single-Core тестовете Helio X20 отчита резултат от 2100, като за сравнение чипа на iPhone 6s и iPhone 6s Plus успява да постигне над 2500 точки. 

 

Една от най-големите въпросителни свързани с възможностите на десетядрения Helio X20 е свързана с производителността на графичния му чип, който в случая е ARM Mali-T880. По всичко личи, че трябва да изчакаме да се появят първите смартфони с него на пазар, за да разберем как се справя той в реални ситуации и точно каква е неговата скорост. Първоначалните резултати от тестовете са оптимистични и показват, че новата архитектура на Helio X20 ще може да се конкурира успешно с другите водещи чипове на Apple, Samsung и Qualcomm.

 

Вижте пет предстоящи смартфона, които ще имат 10-ядрен процесор