Apple представиха официално новата версия на операционната система, която от есента ще захранва милиони устройства по цял свят. Компанията разкри детайли за подобренията, както и за съвместимите смартфони, които ще работят с iOS 15. Добрата новина за потребителите е, че дори версиите на iPhone пуснати на пазара преди шест години ще могат да инсталират ъпдейта.

Това означава, че собствениците на iPhone 6s и iPhone 6s Plus също ще могат да изпробват новите функции в iOS 15. Първата генерация на iPhone SE, както и iPhone 7 също са одобрени от Apple за предстоящата актуализация. Ако имате iPod touch от седма генерация ще можете да изтеглите и изпробвате iOS 15.

Съвсем логично всички по-нови версии на iPhone ще бъдат оптимизирани за oперационната система, която бе представена на WWDC 2021.

 

 

Ето и пълният списък с устройства, които ще получат актуализацията, според PocketNow:

 

iPhone 12

iPhone 11

‌iPhone‌ XS

‌iPhone‌ XS Max

iPhone XR

‌iPhone‌ X

‌iPhone‌ 8

‌iPhone‌ 8 Plus

‌iPhone‌ 7

‌iPhone‌ 7 Plus

‌iPhone‌ 6s

‌iPhone‌ 6s Plus

‌iPhone SE‌ (gen-1)

‌iPhone SE‌ (gen-2)

iPod touch (gen-7)

 

Все пак е възможно по-старите версии на iPhone да не могат да предложат всички функционалности на iOS 15. Причината е по-стария хардуер, който може да предизвика неочаквани проблеми. Един от примерите са FaceTime актуализациите на Apple, които ще са налични за устройствата с подобрените Face ID сензори.

Хардуерните ограничения едва ли ще позволят на iPhone 6, iPhone 7 и iPhone 8 и iPhone SE да имат достъп до всички подобрения. Не е потвърдено, но вероятно iOS 15 ще бъде последният голям ъпдейт за смартфоните, които използват Apple A9 процесора.

Новостите в iOS 15 обхващат почти всички аспекти на операционната система и включват поддръжката на мултимедия, Spatial Audio, приложението Messages, системата за нотификации, Photo Memories, Spotlight, Live Text, приложенията Wallet, Weather, Maps и др. Разработчиците вече могат да тестват бета версията на iOS 15, която ще е налична за масовия потребител през есента.

 

Още от Digital: Може ли Аpple да превърне iMessage в социална мрежа в платформата iOS15