Google вече започна официалното разпространение на новия Android 9.0 Pie за своите телефони от серията Pixel. До края на есента новата операционна систтема ще е напълно готова и ще започне да се разпространява и към телефоните на останалите производители, съобщава Pocket-lint.

 

Android P излезе като бета версия на 8-ми май т.г. Дори и сега, Pixel телефоните няма да получат всички функции на новата платформа, защото те не са напълно готови. Ето кои са телефоните, за които е потвърдено, че ще има Android 9 Pie и горе-долу кога ще ъпдейтът се очаква за тях.

 

Android Pie за Google Pixel

Моделите вече получават новата версия, но без всички функции. Телефоните са:

 

Google Pixel

Google Pixel XL

Google Pixel 2

Google Pixel XL

 

Android Pie за Huawei

Huawei тества няколко модела в Android P beta, което подсказва, че те ще имат и пълната версия. Все още компанията не е потвърдила, но се очаква това да са:

 

Huawei Mate 10

Huawei Mate 10 Pro

Huawei P20

Huawei P20 Pro

 

Android Pie за Samsung

При Samsung ъпдейтите винаги са били сравнително мистични. Компанията си има и свой интерфейс, който трябва да подготви за платформата. Очакванията са, че Galaxy S9 и Note 8 ще получат Android 9.0 Pie със сигурност, но това все още не е потвърдено.

 

Android Pie за Asus

За момента Asus не е потвърдила нито един телефон, който ще получи Android Pie. Логично е това да е най-новият ZenFone 5, но все още няма официална информация.

 

Android Pie за HTC

HTC обикновено е сред първите компании, които пускат новата платформа за устройствата си. Очаква се, но все още не е потвърдено, че следните модели ще имат Android 9.0 Pie :

 

HTC U11

HTC U11+

HTC U11 Life

HTC U Ultra

 

Android Pie за Honor

Honor набира популярност, като очакванията са, че Honor 10, 9 Lite, 7A и 7C ще получат новата платформа. Компанията обаче все още не е потвърдила.

 

Android Pie за LG

Компанията все още не е потвърдила нито един модел, който ще получи Android 9.0 Pie. Тя все още не е пуснала Oreo за LG G6.

 

Android Pie за Motorola

Компанията пусна много нови модели, като за сега не е потвърдила нито един от тях, който ще получи Android Pie.

 

Android Pie за Nokia

Възродената Nokia обръща доста голямо внимание на редовните ъпдейти. Освен това имаше и устройства, които участваха в Android P beta. Макар Nokia да не е потвърдила официално, доста силно вероятно е, че тези модели ще получат „резенче” от Pie:

 

Nokia 5

Nokia 6 (2017)

Nokia 6.1 (2018)

Nokia 7 Plus

Nokia 8 Sirocco

 

Android Pie за OnePlus

Подобно на Nokia и OnePlus има няколко устройства в бета версията на Android. Очаква се те да получат и пълната версия:

 

OnePlus 6

OnePlus 5

OnePlus 5T

OnePlus 3

OnePlus 3T

 

Android Pie за BlackBerry Mobile

BlackBerry също не е потвърдила нито едно устройство все още. Някои от старите ѝ модели като KeyOne и Motion трябваше да получат Android Oreo, но това още не се е случило.

 

Android Pie за Sony

За сега единствено Sony Xperia XZ2 е сред почти сигурните кандидати за новата версия. Тя участваше и в бетата.

 

Android Pie за други устройства

 

Google обяви, че телефоните, които са участвали в бетата, ще получат финалната версия до края натази есен. Сред тях са още:

Xiaomi Mi Mix 2S

Oppo R15 Pro

Vivo X21

Essential PH-1

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix