Google представиха официално последната версия на мобилната си платформа, която както се очакваше се казва Android 8.0 Oreo. Новият софтуер включва редица подобрения, сред които Picture-In-Picture режим и Autofill функции, които бяха достъпни в Developer Preview още от декември. Нова икона за нотификации позволява да видите какви са новостите в приложенията преди да прецените какво действие да предприемете. Android 8.0 Oreo е по-бърза и ще гарантира по-дълъг живот на батерията. Потребителите ще могат да използват и 60 нови емоджита.

 

 

Друга ключова промяна в платформата е новото Settings меню. Google са се постарали да го направят максимално лесно за използване. Съдържанието в него повече няма да е разделено на групи (Device, Personal, System, Wireless & Networks), както досега, предаде TechCrunch. Трябва да отбележим също, че функцията Instant Apps вече е активирана по подразбиране. Android 8.0 Oreo предлага и много повече възможности да управлявате приложенията и да избирате кои от тях да работят във фонов режим. Сигурността е другият ключов акцент на Аndroid O.

 

Не е изненадващо, че смартфоните Pixel и по-старите модели Nexus ще получат първи ъпдейтите към платформата. Google също така уточниха, че ако устройството ви досега е било част от Android Beta Program програмата ще може да работи "скоро" с Android 8.0 Oreo. Очаква се на изложението IFA 2017, което започва в началото на септември да видим нови смартфони, които също оперират с Android 8.0 Oreo. 

 

 

HTC U11 ще е първият модел на компанията, който ще бъде актуализиран към платформата. Sony Xperia X, XZ и XA също ще получат ъпдейта. Samsung ще положат максимални усилия, за да може по-бързо собствениците на Galaxy S8 и Galaxy S8 Plus да се възползват сами от подoбренията в Android 8.0 Oreo. Дали това ще се случи до края на годината предстои да видим. LG V30 се очаква да работи с платформата от първия си ден на пазара. Lenovo изразиха увереност, че започват веднага работа, за да оптимизират кода на Android 8.0 Oreo за смартфоните Motorola.

 

Вижте как да ъпгрейднем смартфона си до Android O 8.0, чрез Beta Program на Google