Google пусна Android 11 през септември миналата година, но платформата все още е рядкост сред повечето смартфони. Наближаваме 6 месеца от старта на разпространението ѝ и се очаква постепенно броят на моделите с Android 11 да се увеличи. AndroidAuthority обобщава кои производители вече са пуснали платформата за свои смартфони.

 

Samsung

Компанията започна да разпространява Android 11 95 дни след дебюта му. Първите устройства, които го получиха, бяха Galaxy Note 20 и Note 20 Ultra. Към края на годината започна и обновяването на S20. Очакванията са, че в началото на тази година ще започне и изпращането на ъпдейти до S10, Z Flip и Fold.

 

HMD Global (Nokia)

Това също е компания, която преди пускаше ъпдейтите бързо, но тази година изненадващо се забави. При това доста. Тя пусна Android 10 само за 36 дни, но за Android 11 ѝ бяха нужни 147 дни. Първи получи платформата Nokia 8.3. Повечето от актуалните модели са записани в списъка за чакащи, но няма много информация.

 

OnePlus

На компанията ѝ бяха нужни само 32 дни от официалното пускане на Android 11, за да обнови OnePlus 8 и OnePlus 8 Pro с нея. Заедно с него дойде и ъпдейт на OxygenOS 11с по-различен интерфейс, който ядоса някои от потребителите. От тогава досега компанията вече е пуснала шест ъпдейта за двата смартфона, както и Android 11 за OnePlus 7 и OnePlus Nord.

 

Oppo

Компанията пусна Android 11 за два свои модела 56 дни след дебюта му. Те бяха Find X2 и Find X2 Pro. Вече се разпространява и Android 11 за F17 Pro, а компанията планира през първата половина на тази година да пусне платформата и за още модели от сериите Reno и A.

 

Xiaomi

Точно 62 дни след дебюта на Android 11, Xiaomi обнови Mi 10 до нея. Това е почти двойно по-бързо спрямо пускането на Android 10. Постепенно започна да обновява и Redmi K30 и Poco F2 Pro. Имаше и някои проблеми, като в серията Mi A3  имаше блокирали телефони и се наложи преработка на ъпдейта.

 

Realme

Компанията пусна Android 11 за своя X50 Pro 87 дни след дебюта на платформата. Все още доста от моделите са на статус бета версия, като се очаква ускорено ъпдейтване през първите шест месеца на годината.

 

Sony

Android 11 се появи на Sony Xperia 1 II точно 97 дни след пускането му от Google. Малко след това Sony започна да разпространява ъпдейта и до Xperia 5 II, Xperia 1 и Xperia 5. Очакванията са, че Sony ще пусне Android 11 за всичките си модели от последните две-три години.

 

Asus

Тази година Asus се забави малко с пускането на Android 11. На компанията бяна нужни 112 дни да пусне ъпдейта за Zenfone 6 – близо двойно по-бавно спрямо миналата година. За сега компанията не е съобщавала планове за други устройства, но се очаква ROG Phone 3, ZenFone 7 и 7 Pro също да получат Android 11.

 

LG

LG също се позабави малко. Миналата година ѝ бяха нужни 90 дни за Android 10, но Android 11 достигна LG Velvet за 144 дни. Останалите модели, сред които са V60, G8X ThinQ и Wing очакват Android 11 през второто тримесечие на тази година.

 

Motorola

Motorola обикновено беше сред компаниите, които пускат новите версии на Android сравнително бързо. Този път обаче тя се позабави и пусна Android 11 за Moto G Pro цели 144 дни след дебюта на платформата. Все още се чакат ъпдейтите и за Razr, Edge, One и G, но се очаква всички те да получат новата операционна система.