WhatsApp e приложение, което е собственост на Facebook и е интегрална част от екосистемата на компанията. Дългосрочните планове предвиждат сливане на WhatsApp, Instagram и Messenger в най-мащабната платформа за комуникация в индустрията. Инженерите на Facebook работят активно над тази идея, но реалното ѝ приложение е свързано с отстраняване на доста проблеми от техническо естество.

Ако използвате активно WhatsApp е добре да знаете, че само след дни мобилното приложение няма да е достъпно за по-старите устройства с Android. Toва означава, че след 1 януари единственият вариант да работите с WhatsApp, както досега е да ъпдейтнете към по-нова версия или да си купите друго устройство.

Самият проблем засяга устройствата, които не са били актуализирани до Android 4.0.3 или по-нова версия на операционната система. Решението на Facebook не е изненадващо, тъй като тази версия на платформата дебютира в края на 2011г. Голямото подобрение в Android 4.0 са интеграцията на функции от ориентираните към таблети Android 3.0 Honeycomb.

 

 

Спирането на поддръжката за по-старите версии има за цел да предпази потребителите от различни проблеми свързани със сигурността. Трябва да отбележим, че освен смартфоните с Android някои версии на iPhone също няма да работят с приложението от 1 януари, информира BGR. В този случай е необходимо да сте ъпдейтнали поне до iOS 9, за да можете да използвате WhatsApp, както досега.

Припомняме ви, че преди година Facebook възприеха същия подход с iOS 8 и Android 2.3.7. Колкото по-нова версия на операционните системи използвате, толкова по-предпазени сте от актуалните заплахи на хакерите. Сред някои от устройствата, които ще бъдат засегнати  от ограничението са LG Optimus Black, HTC Desire, Motorola Droid Razr, Samsung Galaxy S2 и др.

Собствениците на iPhone 4 и по-старите версии на смартфоните също ням а да са оптимизирани за WhatsApp от 1 януари. За да проверите коя версия на Android използвате трябва да изберете "Settings>About Phone", докато при iPhone това може да стане от "Settings>General>Software Update".

 

Oще от Digital: Как работи функцията за самоизтриващи се съобщения в WhatsApp