Qualcomm се присъединиха към MediaTek и са втората компания създала мобилен процесор с 4-нанометрова технология. Транзицията към по-усъвършенстван метод за производство намалява размерите, позволява добавяне на повече транзистори и увеличава производителността. Оптимизациите допринасят и за дългия живот на батерията, което е ключов фактор за избора на потребителите.

Snapdragon 8 Gen 1 ще гарантира с около 20% по-висока производителност при 30% по-ниска консумация на енергия, заради ARM v9 ядрата. Новият процесор подобрява всеки аспект от представянето и включва четири ISP модула с поддръжка на 18-bit и 8K HDR видео. Qualcomm също така са използвали и по-бърз Snapdragon X65 модем за 5G свързаност.

Потребителите очакват с нетърпение премиерата на първите смартфони със Snapdragon 8 Gen 1. Вече знаем детайли за плановете на някои компании, включително, че Samsung Galaxy S22 също ще използва новия процесор на Qualcomm. Ето какво да очакваме и от другите производители, според GizmoChina.

 

 

Xiaomi

Xiaomi вече потвърдиха с публикация в социалните мрежи, че ще имат привилегията да пуснат първия смартфон със Snapdragon 8 Gen 1 на пазара. Това ще бъде Xiaomi 12, чиято премиера ще бъде реализирана още преди края на декември. Новият флагман на компанията ще е оборудван с извит дисплей със 120Hz честота за опресняване.

Основната камера ще е с 50-мегапикселова резолюция, като мощната батерия ще предложи 100W бързо зареждане. Според непотвърдена информация Xiaomi 12 ще бъдат представен официално на 12 декември.

 

Моtorola

Няма да се наложи да чакаме твърде дълго преди Motorola да последват примера на китайския производител. Предстоящият флагман на компанията ще е оборудван със 6.67-инчов дисплей с Full HD+ резолюция и 144Hz честота за опресняване, което е подходящо за гейминг. Тройната камера ще има поне един сензор с 50МР резолюция. Възможно е премиерата да е на 9 декември, а продажбите да започнат в кратки срокове след това.

 

Оppo

Предстоящото устройство от висок клас вероятно ще се казва Find X4 Pro. Този модел ще бъде показан през първото тримесечие на 2021г. На гърба ни очакват два 50МР модула. Високата производителност ще се гарантира от 12GB RAM, в допълнение към Snapdragon 8 Gen 1. Батерията ще поддържа минимум 80W бързо зареждане, което е друго предимство на устройството.

 

 

OnePlus

Eдва ли ще бъде изненадващо, ако OnePlus 10 е първото устройство на компанията с 4-нанометровия процесор. Премиерата ще е през първото тримесечие на 2022г., когато ще видим и други смартфони със Snapdragon8 Gen 1. Teхническите спецификации ще включват QHD+ дисплей със 120Hz честота за опресняване и поддръжка на LPDDR5 RAM.

 

Realme и Vivo

Един от най-очакваните модели с този бранд е Realme GT 2 Pro, който ще видим в началото на 2022г. Това ще бъде първият им модел с 4-нанометров процесор. Водещ фокус в смартфона е 108-мегапикселовата камера. Vivo са доста по-амбициозни и ще реализират премиерата на няколко смартфона със Snapdragon 8 Gen 1 в началото на 2022г.

 

Още от Digtial: Защо смартфоните с Qualcomm процесори получават по-бързо ъпдейти от тези с MediaTek