Никой не иска злонамерен софтуер на устройствата си. Но в мрежата дебнат вируси, ransomware, червеи и други опасни програми, готови да нападнат нищо неподозиращите потребители. Това налага, човек да бъде подготвен и да знае как може да се защити при всяка атака.

 

За да ни помогнат, от Android Pit разглеждат различните видове зловреден софтуер и начините да се предпазим.

Компютърни  вируси

Компютърният вирус заразява устройствата, като поема контрола над някои или над всички техни функции. Вирусът унищожава данни или търси неща като пароли, номера на кредитни карти / социални осигуровки или друга поверителна информация, която след това се изпраща до компютъра на нападателя. Докато поемете отново контрола над компютъра си, вирусът може да го използва за изпращане на спам имейли или да координира други видове онлайн атаки.

 

Начинът да се предпазите е като инсталирате на устройствата си антивирусни пакети, като Bitdefender, Norton, AVG и така нататък. Повечето от тях осигуряват добра защита. Не забравяйте също така, че антивирусните програми не са само за вашия компютър, но може да бъдат полезни и за вашия смартфон.

Компютърни червеи

Червеят е вирус, който се репликира в мрежа. Червеите често се разпространяват чрез имейл. Те пристигат, преглеждат адресната ви книга и след това изпращат копие от себе си на всичките ви контакти, маскирайки се като съобщение от профила ви. Вероятно сте получавали такива в имейла ви или дори чрез приложения за съобщения като Facebook Messenger.

 

Антивирусните програми ще ви помогнат и в този случай, но предпазливостта и здравият разум са преди всичко. Не отваряйте подозрителни съобщения, мистериозни видеоклипове или линкове. Най-добре, свържете се с този който ви изпраща съмнителните съобщения, за да го предупредите, че може устройството му да е заразено.

Спайуер (Spyware)

Spyware следи начина, по който използвате интернет, като изпраща информацията към централен компютър, който след това ви насочва към рекламодателите. Звучи точно като начина, по който действат Facebook, Google и т.н., нали? Но в този случай вие не сте се регистрирали за това наблюдение. Най-инвазивният шпионски софтуер може да регистрира натисканията на клавишите или дори да активира вашата уеб камера. Освен това мониторингът може всъщност да забави компютъра значително и рекламите които виждате могат да станат болезнено натрапчиви.

 

Премахването на Spyware е трудна задача, ако не използвате антивирусни софтуер със силни антиспайуер функции. Avast, Norton, Kapersky Labs са сред най-добрите решения в този случай.

Троянски кон

Троянският кон се маскира като легитимна програма, дори и като антивирусен софтуер. Най-сложните дори имат легитимна употреба, за да прикриват скритите си мотиви още по-добре. Този злонамерен софтуер може да изтрива данни, да компрометира сигурността ви, да открадне вашите данни за банкови сметки или да разпространява  ransomware.

Антивирусните пакети обикновено спира троянските коне, преди да може да ви навредят. Въпреки това криптирането на вашите най-важни файлове може да осигури допълнителна защита. Добри опции в този случай са Bitdefender Total Security, G Data Total Security и Kaspersky Total Security.

Ransomware

Вероятно най-опустошителният вид зловреден софтуер и със сигурност един от най-осъвършенстваните е ransomware. А за съжаление в последно време той се среща все по-често. Ransomware блокира достъпа до данните на жертвата, заплашвайки да я публикува или да я изтрие, докато не бъде платена определена парична сума. Най-модерните видове ransomware дори криптират файловете. По-лошото е, че няма гаранция, че плащането на откупа всъщност ще ви спаси – вие сте оставени на милостта на нападателя си.

Обикновените антивирусни пакети не са достатъчно добри в тази ситуация. Затова се обърнете към Acronis Ransomware Protection или Cybereason RansomFree.

 

Вижте как да премахнем злонамерен софтуер от Android смартфон