В края на миналата година стана ясно, че Хироши Локхаймер поема управлението на Android. Пред шефът на Android, най-популярната мобилна операционна система в света сега има две много тежки предизвикателства: фрагментацията и конкуренцията от страна на Apple.

 

Малцина обаче се замислят, че всъщност Локхаймер има голяма вина смартфоните с Android днес да са навсякъде. Когато Локхаймер се присъединява към Google през 2006 година, по-голямата част от света все още използва телефони, които нямат достъп до интернет. iPhone е представен  година по-късно от съоснователя на Apple, Стив Джобс и това определено помогна за популяризиране на идеята за смартфони. И въпреки, че Apple продадоха милиони от своите интелигентни телефони през първата година, успехът на Android надмина този на iPhone.

 

Вместо да направят своя софтуер за едно флагман устройство както Apple, Google раздадоха своя софтуер безплатно на производителите на мобилни телефони, включително Samsung, HTC, Sony и LG и изведнъж, смартфоните станаха достъпни за по-широк кръг от хора. Днес повече от 2 милиарда души по света имат смартфони, а четирима от всеки пет от тях са задвижвани от Android.

 

Това в началото беше добър ход за разспространението на Android, но днес фрагментацията се превръща в сериозен проблем. По-голямата част от потребителите на Android не може да използват много от най-новите функции на платформата, защото само 1,2% използват най-новата версия, Android 6.0, известна още като Marshmallow.По-голямата част от потребителите, около 35 % използват Android 4.4, KitKat.

 

Бавното актуализиране на Android „е нещо много разочароващо“ признава Локхаймер. Актуализациите се в застой, тъй като те обикновено зависят от хардуерните производители и мобилните оператори. Google предоставят софтуера си, но партньори им често добавят свои собствени редове код. След това мобилните оператори тестват софтуера и също може да направят някои подобрения за потребителите на телефони.

 

Локхаймер намира решение на този проблем във влагането на повече усилия в развитието на Nexus устройствата. Тези телефони използват уникалната версия на Android, тоест такава каквата Google инженерите я създават. Локхаймер дори признава, че не е изключена възможността, Google повече да не търсят партньори за създаването на Nexus устройствата, а сами да произвеждат тези смартфони, точно както Apple прави с iPhone.

Android е от ключово значение за бъдещия успех на Google, тъй като хората прекарват по-малко време на настолните си компютри и повече време със своите телефони. Очевидно обаче  компанията разбира това и няма да пропилее тази възможност.

 

Вижте коя е най-използваната версия на Android