Несъмнено най-много потребителите на смартфони използват устройства под операционна система Android, следвани неотлъчно от iOS с който работят всички Apple iPhone. Има обаче един друг, малко по-специфичен профил потребители, които не са чак толкова масови, но пък верни на традицията да използват Windows – операционната система която десетилетия наред доминира при настолните и преносимите ни компютри.

Всъщност ако за първи път се докосвате до смартфон, а до този момент сте работили на компютър – Windows си остава най-добрият преход с който няма да имате особени затруднения познавайки принципа на компютърното меню.

 

 

Смартфони с Windows има още от 2010г. когато Microsoft официално представиха Windows Phone 7, през наследника му Windows Phone 8.1, та чак до актуалният Windows 10 Mobile. При него вече всички недостатъци на предходните поколения са изгладени и работата е доста по-гладка и интуитивна.

 

 

Заедно със софтуера, в наши дни надграждане получава и дизайна на телефоните които работят с Windows. Както знаем, случайно или не, те винаги са били малко по-грубовати от работещите с Android. Нагледно доказателство за това твърдение е Microsoft Lumia 650 който Digital.bg ви показа в подробно видео ревю. Той е елегантен, с приятен за окото дизайн и най-важното – много тънък профил. В тази своя статия сме подготвили да ви покажем кои са най-тъмнките смартфони с Windows които могат да бъдат намерени на пазара. Като под „тънки” визираме такива с дебелина под 8мм.
 

HP Elite x3

Не случайно преди време определихме HP Elite X3 като „Най-добрият Смартфон в света”. Той представлява уникална концепция с бизнес предназначение – красив смартфон, който в същото време изпълнява функциите на мобилна работна станция, а профилът му е само 7.8мм.

 


Технически характеристики


Дисплей: 5.96" 2560x1440 пиксела

Протекция: Corning Gorilla Glass 4, IP67 и MIL-STD 810G

Процесор: Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820

RAM памет: 4GB

Вградена памет: 64GB

Камера: 16MP / 8MP

Батерия: Li-Ion 4150 mAh

 

 

BLU Win HD

Със същата дебелина на профила (7.8мм) е китайският BLU Win HD който се появи още през 2014г. в няколко жизнерадостни цвята. За времето си Microsoft Windows Phone 8.1 базираното устройство беше не лошо, но днес определено не е модел който може да се конкурира с актуалните предложения.

 

 

Технически характеристики


Дисплей: 5" 1280х720 пиксела

Протекция: Няма

Процесор: Qualcomm Snapdragon 20 0

RAM памет: 1GB

Вградена памет: 8GB

Камера: 8MP / 2MP

Батерия: Li-Ion 2200 mAh

 

Allview W1i / Yezz Billy 4.7 / XOLO Win Q900s

Тук даваме три модела, защото реално базата им е едно и също китайско устройство, но с три различни брандирания. В техническо и морално отношение те също както споменатият вече BLU Win HD вече не са актуални. Но все пак заемат заслужено място в класацията ни със своят профил от 7.2мм. Техническите характеристики на модела са абсолтно еднакви с тези на BLU, само диагоналът на дисплея е спаднал на 4.7”, а батерията е Li-Po 1750 mAh, Li-Po 1800 mAh или Li-Ion 1780 mAh.

 

 

Microsoft Lumia 650

С 6.9мм профил, победител в днешната ни класация и носител на титлата „Най-тънък смартфон с Windows” е новият Microsoft Lumia 650. При него е интересно да се отбележи, че въпреки якият си дизайн, част от който е метален корпус, устройството не струва никак много. Дори съпоставяйки го в онлайн магазини с цената на други Windows 10 смартфони като например Microsoft Lumia 950, неговата е направо ниска.

 

 

Технически характеристики


Дисплей: 5" AMOLED 1280х720 пиксела

Протекция: Corning Gorilla Glass 3

Процесор: Qualcomm Snapdragon 212

RAM памет: 1GB

Вградена памет: 16GB

Камера: 8MP / 5MP

Батерия: Li-Ion 2000 mAh