Първото тримесечие на новата година бе съпътствано от доста динамични събития. Водещите производители засилиха конкуренцията с няколко впечатляващи премиери. Най-добрите модели, които видяхме на пазара през 2020г. също продължават да се продават добре. Положителните трендове и продължаващото възстановяване от пандемията са допринесли за рекордни приходи в пазара на смартфони.

Това показват данни от изследване на Counterpoint, което обхваща първото тримесечие на 2021г. Потребителите са проявили внушителен интерес към устройствата в премиум сегмента, които отчитат продажби от над $100 млрд. в периода между януари и март. Въпреки премиерата на нови модели с Android, обаче най-успешният бранд в мобилната индустрия е Apple.

Представителите на iPhone 12 серията са генерирали общо 32% от всички приходи в световния пазар на смартфони за първото тримесечие. Конкретните резултати за отделните модели са iPhone 12 Pro Max (12%), iPhone 12 (11%) и iPhone 12 Pro (9%).

Oще по-любопитното е, че iPhone 13 е на четвърта позиция с най-много приходи за първото тримесечие, които достигат до 9%, съобщава AndroidAuthority.

 

 

Първият смартфон в списъка, който не е произведен от Apple е Samsung Galaxy S21 Ultra 5G с приходи от 3%, което му отрежда четвъртото място. Следващият модел отново е част от iOS екоситемата и това е iPhone 12 Mini с 2% Toзи резултат се споделя още от Samsung Galaxy S21 5G и Huawei Mаte 40 Pro.

Последните два смартфона, които допълват първите десет са Samsung Galaxy S21 Plus 5G и iPhone SE (2020) с 1% от общите приходи. По този начин Apple могат да се похвалят с шест от десетте най-печеливши смартфона в световен мащаб за първото тримесечие на 2021г.

Сходно е представянето и при броя реализирани продажби. IPhone 12 е на първа позиция с 5%, следван oт iPhone 12 Pro Max (4%) и iPhone 12 Pro с 3%. Tри устройства на Samsung попадат в първите десет и това са ориентираните към бюджетния клас Samsung Galaxy A12, Galaxy A21S и Galaxy A31.

 

Още от Digital: Приходите от продажба на смартфони ще се увеличат с 13% през 2021г.