Eдно от задължителните условия, за да предпазите компютър с Windows от различните заплахи в интернет е да използвате антивирусна програма. Потребителите разполагат с множество възможности за избор на подобен софтуер на водещите разработчици. Специалистите от OPSWAT вече повече от пет години следят как се развива този сегмент и сега публикуваха последния си доклад. Данните обхващат октомври и разкриват кои са най-популярните антивирусни програми за устройствата с Windows, предаде ZDNet.

 

Изследването им обхваща милиони потребители и над 30 хил. представителя на бизнеса по цял свят. Оказва се, че Symantec са разработчици на най-популярния антивирусен софтуер за операционната система. Пазарният дял е  13.56%, следващите две програми, които допълват челните три са ESET с 12.84% и McAfee с 12.21%. Все пак прави впечатление, че разликата между тях е изключително малка и може лесно да настъпят промени в първите позиции. Добре е да знаете, че Windows Defender не фигурира в класацията.

 

 

Следващите най-популярни програми са Bitdefender, които имат 10.77% пазарен дял, следвана от Kaspersky със 7.66% и Avast (6.98%). Първите десет се допълват от Cylance (5.95%), Webroot (5.88%), Malwarebytes (5.8%) и Sophos (3.62%). Специалистите от OPSWAT също така предупредиха тези данни да не бъдат вземани като финален фактор при избора на антивирусен софтуер. Вместо това доклада им има предимно информативен характери за нагласите на потребителите. Остава да видим дали разликата между първите три ще остане толкова минимална.

 

Още от Digital: Най-добрите антивирусни програми за Windows 10