Събитията в световения пазар на смартфони са доста динамични през последните две години. Развитието на пандемията и ограничените доставки бяха свързани и с практическото изключване на Huawei от нормалната конкуренция. Невъзможността на компанията да представя нови устройства с 5G процесори и достъп до Android промени баланса на силите.

 

 

Няма да е пресилено да определим Xiaomi като най-големият печеливш от проблемите на Huawei. Вече ви съобщихме, че Xiaomi отново изпревари Apple в световния пазар на смартфони. Резултатите от първата половина на годината дават сериозни поводи за оптимизъм на китайския производител.

Анализатори от Canalys отчитат 6% спад в продажбите на смартфони през третото тримесечие на годината. Основната причина е недостига на чипове, с който се сблъскват водещите производители, информира SlashGear.

 

 

Samsung продължават да бъдат световен лидер и генерират 23% от всички продажби на смартфони за периода. Apple успяват да възстановят втората позиция и вече притежават 15% дял. По този начин компанията изпреварва само с 1% следващият бранд, който е Xiaomi с отчетени 14% от доставките.

Разликата вероятно ще се увеличи заради премиерата на iPhone 13 серията, която се очаква да регистрира впечатляващи продажби през последното тримесечие. Oppo и Vivo допълват първите пет най-големи производители за периода с 10% от продажбите на световния пазар.

 

Още от Digital: Защо кризата с чипове засяга iPhone по-малко от другите смартфони на пазара