Втората половина на изминалата година бе свързана с премиерата на много нови устройства в различни продуктови категории. Тези процеси допринесоха сериозно за възстановяването на индустрията след стагнацията през първите месеци на 2020г. Съвсем логично водещите технологични компании са отделили значителни средства за покупка на хардуер през последните тримесечия.

Данните на Gartner разкриват, че Apple е най-големият купувач на полупроводници в света. Компанията разполага с 11.9% пазарен дял, което представлява 24% увеличение, в сравнение с представянето преди година. Samsung е вторият най-активен производител по този показател. Корейския гигант е генерирал 8.1% от всички продажби и отчита ръст от 20.4%.

Въпреки невероятните проблеми Huawei запазват третата позиция и са купили 4.2% от полупроводниците с световен мащаб през последните 12 месеца. Това е спад от 23.5%, който се дължи предимно на търговските санкции на американското правителство срещу компанията.

Няма да е изненадващо, ако трите най-големи купувачи на полупроводници останат същите и до края на 2021г.

 

 

Два от най-големите производители на лаптопи в света, а именно Lenovo и Dell запълват челните пет позиции. Пазарният им дял е респективно 4.1% и 3.7%. Компаниите отчитат ръст от съответно 10.6% и 6.4% за календарната година. BBK Electronics са генерирали 3% от продажбите на полупроводници, като това е компанията, която произвежда смартфоните на Oppo, Vivo, Realme, IQOO и др.

HP заемат седмата позиция и така изпреварват Foxconn, Xiaomi и HP Enterprise, които допълват челните десет. Водещите производители са отделили с 10% повече средства за покупка на хардуер през 2020г. Така например Apple са инвестирали внушителните $53.6 млрд. за компоненти на своите устройства от iPad, MacBoook и AirPods сериите.

Разнообразното портфолио на Xiaomi, което включва смартфони, умни телевизори, преносими джаджи също е причина за увеличените инвестиции на компанията за доставка на полупроводници. Общите разходи в този семгент достигат до $419.1 млрд., което е със 7.3% повече от резултатите регистрирани през 2019г.

 

Още от Digital: Qualcomm и Samsung ще са най-големите производители на 5nm процесори за смартфони през 2021г.