Точно като човешките вируси, и компютърните се проявяват под много различни форми и могат да повлияят на вашето устройство по различни начини. Но всички те ще всеят хаос в системата ви. Вирусите могат да изтрият собствените ви файлове, да крадат вашите данни и лесно да се разпространят в други устройства във вашата мрежа.

 

Вижте как да предпазим безплатно Windows 10 компютъра си от вируси

 

В тази статия от Make Use Of ще ни запознаят със 7 от най-често срещаните компютърни вируси, за които е добре да знаем.

Boot Sector вирус

Това са едни от най-опасните вируси. Тъй като те инфектират главния запис за начално зареждане (Master Boot Record - MBR), те са изключително трудни за отстраняване, като обикновено е нужно пълно реформатиране на системата. Тези вируси обикновено се разпространяват чрез сменяеми носители.

 

Вижте как да разпознаваме фалшивите съобщения за вируси

 

Бумът на Boot Sector вирусите беше през 90-те години на миналия век, когато всички използвахме дискети, но все още се разпространяват чрез USB памети и чрез прикачени файлове към имейли. За щастие, подобренията в BIOS архитектурата намалиха разпространението им през последните няколко години.

Direct Action вирус

Този вирус се възпроизвежда, когато е засечен от антивирусна програма. Когато това стане той започва да заразява файлове в директориите на операционната система. Той може да зарази и външни устройства, когато се извършва копиране или прехвърляне на вече заразени файлове на тях. Вирусът постоянно си променя кода, когато заразява файловете но първичния му код се намира в главната директория на твърдия диск.  Direct Action вирусите обикновено имат минимално въздействие върху даден потребител и могат лесно да бъдат отстранени с антивирусна програма.

Резидентни вируси

Резидентните вируси се инсталират на компютъра. Това им позволява да работят, дори когато оригиналния източник на инфекцията е ликвидиран. В зависимост от програмирането им, резидентните вируси могат да се разделят на два вида: fast infectors и slow infectors. Fast infectors причиняват толкова злини, колкото могат за кратко време и по този начин са по-лесни за откриване, докато slow infectors са по-трудни за откриване, защото техните симптоми се развиват бавно. В най-лошия случай, те дори могат да се прикрепят към вашия антивирусен софтуер, заразявайки всеки файл, който софтуерът сканира.

Multipartite вирус

Вирусът от този тип може да се разпространява по много начини и може да предприеме различни действия на заразения компютър, в зависимост от това коя операционна система е инсталирана или от наличието на определени файлове. Multipartite вирусите могат да заразят едновременно boot сектора и изпълнимите файлове, което им позволява да действат бързо и да се разпространяват бързо. Освен това затруднява премахването им, защото дори да изчистите програмните файлове, ако вирусът остане в boot сектора той веднага ще се възпроизведе след като включите компютъра отново.

Полиморфен или мутиращ вирус

Според Symantec, полиморфните вируси са едни от най-трудните за откриване от програмите за борба със зловреден софтуер, защото те постоянно променят кода си. Полиморфният вирус се прекодира или променя всеки път, когато се записва. Това прави възможността за възникване на вариации много голяма, а откриването и почистването затруднено.

Overwrite вирус

Целта на този вирус е частично или цялостно изтриване на информацията от заразените файлове, ето защо това е един от най-разочароващите вируси за потребителите, въпреки че те  не са особено опасни за тяхната система като цяло. Вирусът презаписва съдържанието на заразения файл като големината на файла не се променя, но вече е безполезен. При отварянето на заразен файл винаги ще получавате съобщение за грешка. Единственият начин за отстраняване на вируса е да изтриете файла, и следователно губите съдържанието му. Overwrite вирусите обикновено се разпространяват чрез електронната поща.

Spacefiller вирус

Spacefiller са доста интелигентни вируси. Обичайният начин на действие на вирусите е просто да се прикрепят към файл, но spacefillers вирусите се опитват да влязат в празното пространство, което понякога може да е в рамките на самия файл. Този метод позволява да се инфектира програмата, без това да вреди на кода или да увеличава нейния размер, което ги прави много трудни за засичане и откриване. За щастие, този тип вируси се срещат сравнително рядко.

 

Още от Digital: Очаква се бум на атаките с рансъмуер вируси през 2017г.