Често получаваме зрителски и читателски питания, в които се интересувате „Кой е най-мощният смартфон, който можем да ви препоръчаме?“.  Истината е, че тази ранглиста постоянно се променя и в нея влизат и излизат различни устройства, защото постоянно производителите на смартфони се състезават, кой ще направи нещо по-добро.

Класациите за най-мощен смартфон са множество, като обективните са едва няколко. Ако обаче трябва да изберем най-добре оценената от потребители, производители и журналисти, то това би била AnTuTu.

Днес компанията публикува финалните си резултати от класацията за Android смартфони с най-мощен хардуер с Qualcomm Snapdragon 865 процесор за месец Април. Тук Digital.bg ще синтезира и коментира всички класирали се в нея устройства.

На десета позиция в класацията е един не много популярен в България геймърски смартфон - Black Shark 3 Pro. Той е нагледно доказателство, че само топ характеристики не гарантират първа позиция и дори влизане в челната тройка на тази ранглиста. Black Shark 3 Pro е единият от двата смартфона в нея, които са с 512GB вградена памет и 12GB RAM.

 

 

Девета позиция е за Vivo NEX 3S, осма за Realme X50 Pro, седма за iQOO 3 и шеста за Redmi K30 Pro. Всички те са с доста близки резултати и бяха част от класацията на AnTuTu и през месец Март.

По-интересна е петата позиция, на която директно скача един смартфон, който за първи път присъства в класацията. Това е OPPO Ace 2. Всъщност OPPO е и марката с най-много представители в класацията – цели три.

От втора на четвърта позиция, този месец отстъпи Xiaomi Mi 10 Pro. Той беше изпреварен от два смартфона, като единият за първи път присъства в тази класация на AnTuTu. Става дума за iQOO Neo3, кой с 600 893 точки, директно скочи на третата позиция в класацията. Втората позиция е OPPO Find X2, който освен това има най-добрата смартфон камера в света, според DxOMark. Той тук отбелязва 602 191 точки, но все още е далече от шампиона, който всъщност е неговият по-голям брат.

 

За пореден месец, първата позицията и титлата "Най-мощен смартфон за месец Април" е за флагмана OPPO Find X2 Pro. При него средният постиган резултат от хардуерният AnTuTu тест в рамките на последните 30 дни е 607 147 точки.

Той превъзхожда OPPO Find X2 единствено по количеството RAM памет. Тук то е цели 12GB, спрямо 8GB при по-слабия модел. Ако изобщо определението "слаб" може да се използва тук.

 

Интересно е да отбележим, че в класацията си Antutu отбелязват, че смартфоните с по-висока честота на опресняване на екрана  - съответно 90Hz или 120Hz се позиционират на по-висока позиция в ранглистата. Същото може да се каже и за по-бърза флаш памет – съответно UFS 3.1 или UFS 3.0 с активиран Turbo Write, където победител вторият.

 

Още от Digital.bg: MediaTek Helio G85 е осемядрен процесор за бюджетни смартфони