Анализ на Ookla показва кои са градовете с най-бърз 5G мобилен интернет в света. За получената информация е използван новия iPhone 12. Според speedtest.net,  теста показва скоростите за сваляне и качване на данни с 5G телефона на Apple в градовете с най-добро покритие на мрежите от пето поколение в света.

Резултатите показват, че най-бързият 5G мобилен интернет е този в Сеул, Южна Корея. В топ 3 влизат още Дубай и Рияд, следвани от Сидни, Хелзинки и Токио.

 

 

Мрежите и в трите града с най-бърз 5G интернет - Сеул, Дубай и Рияд – са изградени от Huawei. От всички 15 града, избрани за теста от Oоkla, Huawei осигурява покритие на цели 11, докато Ericsson – на 3 от тях - Сидни, Ню Йорк, Сингапур, a NEC/Fujitsu – единствено на Токио.

От анализа на Ookla става ясно също, че не всички оператори предлагат еднаква бързина на 5G мрежите. Например в Сеул LG U+ предоставят значително по-бърза скорост за download: 625.03 Mbps от своите телеком конкуренти SK Telecom и KT, съответно с 500.31 Mbps и с 393.95 Mbps.

 

В Хонконг China Mobile HK е с най-висока скорост -  212.77 Mbps за download, следвани от csl, 3 и SmarTone. Разликата в скоростта на теглене на данни между най-бързия и най-бавния телеком е повече от двойна.

 

 

Средните 5G скорости в европейските градове са относително близки и не са особено високи. Една от причините е по-широкото разпространение на Sub 3G NR стандарта, а не на C-band MM.

Докладът на Ookla разкрива данните за скоростта на 5G мрежите при различните телекомуникационни оператори в Амстердам и Мадрид. В холандската столица KNP предоставят най-висока скорост, следвани от T-Mobile и Vodafone.  

 

 

В Мадрид първенец по 5G скорост пък е Vodafone със скорост при download от 232.51 Mbps.

 

 

Докладът на Ookla ясно подрежда телекомуникационните оператори с най-бързите 5G мрежи в четирите града: LG U+ в Сеул, China Mobile HK за Хонконг, KPN в Амстердам и Vodafone в Мадрид. Телекомите, предоставящи най-висока 5G скорост във всеки от градовете са избрали Huawei за играждане на мрежите.

Водещата позиция на Huawei по отношение на 5G скоростта e красноречива. Компанията разработва технологията от 2012 година, като инвестира над 600 милиона долара в създаването на най-бързата 5G мрежа още през 2013 година. Технологичният гигант е и най-големият доставчик на 5G оборудване в Южна Корея - първата страна успешно интегрирала и използваща новата технология за по-бърз мобилен интернет от пето поколение.

 

Любопитно: Водещите технологични решения за 5G вече се въвеждат в Европа