В скоро бъдеще, живота на хората ще бъде много различен отколкото е днес. Напредъкът в областта на изкуствения интелект и автоматизацията много скоро ще доведе до това много хора да останат без работа, защото роботите ще са работната сила на бъдещето.

 

Да, колелото се върти, помислете само за времето когато е бил изобретен първият автомобил. Тогава много файтонджии изгубили работата си, защото хората бавно започнали да предпочитат автомобили. Същото се случило и с изобретяването на печатарската преса. Отново много хора са загубили работата си.
 

От Hongkiat смятат, че тези работните места, скоро ще изчезнат поради AI и автоматизацията:

1. Работниците в заводите

Една от най-големите жертви на автоматизацията ще бъдат хората, работещи на монтажната линия, които правят малките части подходящи за по-големи части, за да изградят музикален плейър, конзола за игри, смартфон и т.н. Всъщност в Китай вече е започнала революция. По-конкретно, в град Донггуан, провинция Гуангдонг.

Там, технологична компания откри фабрика, в която е намалила броя на служителите от 650 на 60, а производството е нараснало с 162,5%. От компанията заявиха, че планират да намалят броя на служителите си до едва 20 в близко бъдеще. Тези служители само ще наблюдават системите.

2. Адвокати

Миналата година, международната правна кантора Baker&Hostetler нае първия адвокат с изкуствен интелект. Името му е ROSS. Според изпълнителния директор и съосновател на кантората, Андрю Аруда, други фирми също са подписали лицензионни договори за използването на ROSS и скоро ще го обявят. ROSS може да изкорени дори най-неясните референции отпреди десетилетия и да даде своето адекватно мнение по случая – без пристрастия.

3. Счетоводители

В миналото, когато хората искаха да се пошегуват със счетоводителите, те казваха: „Разбира се, счетоводителите само броят цифри, така че е възможно работата им да бъде свършена от компютъра”. Но днес, повече от всякога, това изявление е вярно.

Наскоро SMACC, финансово дружество, осигури $ 3,5 млн. за създаване на своя счетоводна система за изкуствен интелект. И така, какво мислите за бъдещето на счетоводителите?

4. Обслужващ персонал

McDonald’s започна напълно да автоматизира веригата за бързо хранене. Изграждането на верига за бързо хранене, управлявана изцяло от роботи (с двама или трима души за поддръжка), всъщност е по-евтино от обучението и назначаването на хора за сектора на услугите.

Всъщност франчайзът на McDonald’s във Финикс почти изцяло е управляван от роботи. Е, все още има хора, чиято задача е да се уверят, че роботите са оперативни.

5. Писатели

Може би си мислите, че роботите просто следват даден набор от инструкции и не могат да са творци. Но грешите! Миналата година, роман, написан от изкуствен интелект, почти спечели литературна награда. Освен това може би сте чували за EMMA, детектора за плагиатство, активиран от AI, който лесно може да идентифицира авторството, ако към него се качват определен брой документи.

6. Преводачи

Всички сме свидетели на това как Google Translate се разви през годините. Системата за превод на Google се подобрява благодарение на  тяхната невронна мрежа. Вместо да се сравняват думи и фрази и да се превеждат както са в речника, този нов метод, който те развиват в продължение на няколко години, отстъпва от директните преводи и влиза в контекстуалния превод.
 

Вижте трябва ли да се притесняваме, че роботите ще заемат нашите работни места