Водещите доставчици на компоненти продължават активно да се борят с недостига на хардуер. Технологичната индустрия едва ли ще се стабилизира преди края на годината. Актуалните прогнози на анализаторите също са сериозна индикация, че кризата вероятно ще продължи дълго.

Съществува реална опасност някои от подготвяните премиери за втората половина на 2021г. да бъдат отложени. Световният недостиг на компоненти влияе по-различен начин на отделните пазарни сегменти в IT индустрията. Задълбочаването на пандемията с коронавирус и увеличаването на инфектираните в някои фабрики допълнително създава затруднения.

Възстановяването на индустрията е дълъг процес, който изисква активни действия от веригата от доставчици, самите производители, както и правителствата в отделните страни. Специфичната ситуация на световния пазар се отразява в различна степен на популярните брандове.

 

 

Невъзможността да се сдобият с необходимия хардуер засяга разработката на Android смартфони от ниския ценови клас. Популярни имена като Samsung и OnePlus ще трябва да променят своята стратегия, за да компенсират негативното влияние на кризата. Вече ви съобщихме, че Apple предупреждава за недостиг на компоненти за iPhone 13.

Това е ясна индикация, колко всеобхватни са измеренията на проблема. Все пак Apple са най-малко засегнати от актуалните процеси. В голяма степен причината е свързана с факта, че компанията набавя предварително компонентите за предстоящите смартфони. По този начин успяват да си спестят някои от затрудненията на останалите производители.

Qualcomm вече дадоха индикация, че изпитват проблеми в създаването на Snapdragon чиповете. Същото може да се каже и за Xiaomi, които предупредиха за  евентуални проблеми с доставките на премиум смартфони. На този етап Apple изглеждат като компанията, която най-добре се справя с трудната ситуация.

 

Още от Digital: Глобалният недостиг на компоненти ще увеличи цената на смартфоните с Android