Мобилните приложения гарантират продължително забавление от смартфоните. Винаги когато пътуваме можем да играем, гледаме видео или сърфираме в интернет. Колкото по-активни сме пред екраните на любимите ни джаджи, толкова по-бързо можем да изчерпаме капацитета на батерията. Ако посещавате чужди страни това може да се отрази на консумацията на мобилен интернет.

Представители на облачната услуга pCloud проведоха любопитно проучване, с което искат да разберат кои заглавия в смартфоните изтощават най-бързо батерията. Резултатите донякъде ще ви изненадат, но също така включват някои от най-популярните приложения за водещите платформи за смартфони. Така например Fitbit оглавява списъка с най-неподходящия софтуер за дълго време с едно зареждане и изразходване на системни ресурси.

Втората позиция е за мобилния оператор Verizon и техния софтуер за смартфони. Skype попада на третата позиция с 87%, като този стойност отчита и мобилният клиент на Uber. Популярни предложения като Facebook и Airbnb за извършване на резервации по цял свят допълват първите пет в списъка на pCloud.

 

 

Приложенията за запознанства също имат силно присъствие сред челните 20 позиции. Данните разкриват, че Tinder отчита 77%, което е достатъчно за деветo място, изпреварвайки Bumble. Успоредно с това Grindt попада в класацията на 18-та позиция със 72% конксумация на тестваните системни ресурси.

Трите заглавия в тази категория не поддържат Dark Mode режими, които са известни, че намаляват изразходването на батерия, заради тъмните нюанси. Instagram и Amazon също попадат сред първите десет, като заемат осмо и девето място със 79% и 77%.

Прави впечатление още наличието на Snapchat, Telegram, WhatsApp, YouTube, Zoom и LinkedIn в 20-те приложения, които по най-бърз начин застрашават изразходването на батерията от смартфоните.

Преобладаващата част от изброените приложения също така изискват разрешение за достъп до твърде много данни, сред които локация, микрофона, Wi-Fi мрежата и албума със снимки.

Aко използвате софтуер за видеоконференция е добре да знаете, че Microsoft Teams изразходва почти три пъти вградена памет от Zoom.

 

Още от Digital: Как да изтегляме приложения без да използваме Google Play