Отварянето на кутията на нов смартфон автоматично намалява цената на устройството в същия момент, когато го разопаковате. Все пак моделите на някои компании традиционно са по-скъпи и поддържат по-дълго време атрактивна цена. Неслучайно най-продаваните смартфони втора ръка в световен мащаб продължават да  бъдат премиум модели на Samsung, Apple и Huawei

Данни на Decluttr, които специализират в продажбата на реновирани смартфони разкриват, че настоящото поколение на iPhone ще загубят с около 15% от своята стойност месец след премиерата на iPhone 12. Тези цифри ще се увеличат до 51% след година и 67% при изтичането на 24 месеца. Ситуацията при Huawei е сходна, като смартфоните с този бранд се обезценяват със 70% на година и 81% след 24 месеца.

 

 

В същото време устройствата на Samsung намаляват пазарната си стойност със 67% през първата си година, като цифрата достига 80% след изтичането на две години от покупката. Има някои модели, при които обезценяването е по-драстично. Така например Samsung Galaxy S10 5G поевтинява със 72% само за 12 месеца. Най-големият спад в пазарната стойност на смартфон в списъка е на OnePlus 5. който се обезценява с 91% за една година.

 

Още от Digital: Най-тънките смартфони в света (Видео)